[Advertentie] Preverbale logopedie, wat is dat? | DiemerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Advertentie

Preverbale logopedie, wat is dat?

  Bedrijven

Verslikt je kindje zich vaak of heeft het problemen met eten en drinken? Dan is het raadzaam om snel een arts te raadplegen. Eet-, drink- en slikproblemen kunnen gevolg zijn van een onderliggend probleem. Bij baby's kunnen problemen met eten en drinken samenhangen met vroeggeboorte, een aangeboren handicap, spierziekte of een lip-kaak-gehemeltespleet. De problemen met eten en drinken kunnen ook tijdelijk van aard zijn door negatieve ervaringen. Je kindje durft dan vaak niet te eten. Maar gelukkig is er logopedie.

Huisarts, consultatiebureau of kinderarts inschakelen

Als je baby bijvoorbeeld weigert om uit de borst of uit de fles te drinken of moeite heeft met kauwen of zuigen, kan dit dus tijdelijk zijn. Toch is snel en adequaat reageren noodzakelijk. Dit in verband met de impact die eet- en drinkproblemen heeft. Als de eet- en drinkproblemen een gevolg zijn van een medische oorzaak, ben je al veel in contact met de kinderarts. Uit onderzoek zal dan blijken of je kindje preverbale logopedie nodig heeft. Ook kan het zijn dat het consultatiebureau het advies geeft om met je kindje naar de logopedist te gaan.

Wat is preverbale logopedie?

Preverbale logopedie is een gespecialiseerde behandeling bij 0-2 jarige kinderen met eet- en drinkproblemen. Dit is de fase voor de taalontwikkeling, vandaar de term preverbale logopedie. Hierbij kun je denken aan kinderen die moeite hebben met fles- en of borstvoeding, groente en/of fruithapjes of het eten van stukjes. Ook kan het voorkomen dat kindern vaak kokholzen, overmatig speekselvorming hebben of moeite hebben met het afbouwen van sondevoeding.   

Wat kan een logopedist hier aan doen?

Behandelingen van kinderen in deze leeftijdscategorie vindt vaak plaats in de thuissituatie. Dit omdat omdat de kinderen zo jong zijn. Bij de behandeling wordt er onder andere gelet op de houding van je kindje. Ook het voedingsschema komt aan bod en welke fles, speen of lepel je hierbij gebruikt. Een behandeling bestaat bijvoorbeeld uit het leren eten van stukjes of de overgang van borst- naar flesvoeding. 

Verwijzing naar logopedie

Belangrijk is om snel de huisarts, het consultatiebureau of kinderarts in te schakelen als je merkt dat je kindje problemen heeft met eten en drinken. De specialist kan het beste constateren of er een onderliggend medisch probleem is die de eet-, drink- of slikproblemen veroorzaakt of dat er een andere oorzaak is.

Vergoeding

Als de logopediepraktijk bij jou in de buurt gespecialiseerd is in preverbale logopedie worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Aanmelden kan vaak eenvoudig online op de website van de logopediepraktijk bij jou in de buurt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225650&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>