Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Vuurwerkhandelaar in hoger beroep om ingetrokken vergunning

Bedrijven

DIEMEN - De Raad van State gaat beoordelen of de gemeente Diemen onzorgvuldig heeft gehandeld bij het intrekken van een vergunning voor de verkoop van vuurwerk. Vuurwerkhandelaar IRecovery is bij de Raad in hoger beroep gegaan, nadat de Amsterdamse rechtbank de gemeente in het gelijk stelde.

Eind oktober 2016 diende het bedrijf een aanvraag in voor de verkoop van vuurwerk vanuit een pand aan de Venserweg. Binnen een maand werd de vergunning verleend. Maar vier dagen later meldde de politie aan de gemeente dat de vuurwerkhandelaar geen best verleden had. Hij was zes keer veroordeeld voor overtredingen van het Vuurwerkbesluit en had ook waarschuwingen op zak, omdat hij sigaretten had gerookt in zijn bedrijfspand in Almere waar vuurwerk lag opgeslagen.

Wakker

Die informatie schudde de gemeente wakker. Na nader onderzoek besloot de gemeente de vergunning weer in te trekken. Dat gebeurde op 23 december, een week voordat de verkoopperiode startte.

Volgens de advocate van de vuurwerkhandelaar is daardoor schade ontstaan. Hij had al flink geïnvesteerd. De advocate verwijt de gemeente dat die veel te traag heeft gehandeld. De vuurwerkhandelaar had er op mogen vertrouwen dat de vergunning binnen was en ook in stand zou blijven. Het onderzoek naar het verleden van de handelaar had eerst moeten worden gedaan en niet achteraf.

Aanpassen

De gemeente gaat die handelwijze wel aanpassen. Vergunningen die de gemeente volgens de APV gaat verlenen, worden voortaan vooraf aan de politie gemeld. Maar de gemeente ontkent dat er traag is gewerkt en dat de vergunning daardoor op het laatste moment is ingetrokken. Volgens een woordvoerster is de vergunning juist sneller dan gebruikelijk verleend en moest het onderzoek na de tip van de politie wel zorgvuldig worden uitgevoerd.

Strafblad

De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat de gemeente niets te verwijten valt. De vuurwerkhandelaar heeft zelf bij zijn aanvraag gezwegen over zijn strafblad, zegt de rechtbank. Bovendien was de vergunning nog niet definitief goedgekeurd, omdat er altijd nog een bezwaarmaker kon opstaan. De investeringen van de handelaar waren dus voor eigen risico.

Zijn advocate hoopt nu dat de Raad van State de handelwijze van de gemeente toch afkeurt. In dat geval wordt de gemeente getrakteerd op een schadeclaim. Maar het is zeer de vraag of het zover komt. De rechters van de Raad bleken niet erg onder de indruk van de argumenten van de advocate.

De uitspraak volgt over zes weken.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief