Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Gemeente maakt raadsinformatie toegankelijker

Politiek

DIEMEN - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen doet de gemeente Diemen mee met het project Open Raadsinformatie.

Net als ruim honderd andere gemeenten in Nederland stelt Diemen haar raadsinformatie beschikbaar als open data. Burgemeester Boog: "Door het beter ontsluiten van de raadsinformatie wil de gemeente Diemen de bestuurlijke besluitvorming toegankelijker en beter inzichtelijk maken voor haar inwoners."

Open Raadsinformatie is het project waarmee gemeenten alle documenten van de gemeenteraad – besluiten, agenda's, moties, amendementen en beleidsstukken – eenvoudig en collectief toegankelijk maakt. Deze data is daarmee beschikbaar voor toepassingen, zoals apps.

De eerste app die hier gebruik van maakt is WaarOverheid.nl die sinds kort in de lucht is in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Met deze app, die raadsinformatie op basis van slimme algoritmen op de landkaart plaatst, kunnen inwoners zien wat er speelt in hun buurt – of in een heel andere buurt. Meer informatie op https://app.waaroverheid.nl

Alle raadsstukken zijn nu te vinden op de website van Open Raadsinformatie http://zoek. openraadsinformatie.nl. Deze documenten zijn beschikbaar als open data: gestandaardiseerd en herbruikbaar. Zo kunnen app-bouwers, websites, media en andere partijen de informatie snel en makkelijk gebruiken.

Uit de krant