Afbeelding

Plan bewaking fietsenstallingen haalt het niet

Politiek

DIEMEN - Gestalde fietsen bij de NS-stations laten bewaken door mensen met een arbeidsbeperking, dat leek de fracties van de VVD en het CDA een goed idee. Het voorstel haalde het donderdagavond in de gemeenteraad niet.

De motie van de VVD en het CDA werd alleen gesteund door Leefbaar Diemen.

Halt
De indieners wilden laten onderzoeken of het mogelijk was om de fietsendiefstallen bij de stations een halt toe te roepen door de stallingen te laten 'bemensen'.

Diefstallen
Volgens VVD en CDA is er een stijging van diefstal van brom-/snor-/fietsen van 45% - van 77 naar 112 in de periode januari-augustus. Of dat vooral bij de stations is, is niet duidelijk. Maar fractievoorzitter Brigitte Wielage van de VVD is wel door diverse inwoners van Diemen gewezen op het feit dat hun fiets bij een station gestolen is, bovendien maken mensen steeds meer gebruik van dure elektrische fietsen. Dat weerhoudt sommige Diemenaren er zelfs van nog langer met de trein te gaan, vertelde ze donderdag in de gemeenteraad.

Fietskluizen
Bij de stations zijn wel fietskluizen te huur, maar die kun je, volgens Wielage, alleen voor een heel jaar huren, ook niet voor iedereen een oplossing dus.

Werk
Mensen met een arbeidsbeperking een oogje in het zeil laten houden zou preventief werken en ook nog eens deze mensen aan werk helpen, redeneren de indieners van de motie.

Haken en ogen
De meerderheid van de gemeenteraad en wethouder Lex Scholten zagen vooral veel haken en ogen aan het plan, waaronder hoge kosten. De motie werd niet aangenomen.

Uit de krant