Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Veiligheid in Diemen toont stabiel beeld

Politiek

DIEMEN - De aandacht voor preventie en samenwerking bij het veilig en leefbaar houden van Diemen heeft effect. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente over de uitvoering van het veiligheidsbeleid in 2017. Op bijna alle veiligheidsdomeinen is er sprake van een stabiel beeld of zelfs licht dalende trend ten opzichte van dezelfde periode (januari-augustus) 2016.

Drugspanden

In 2017 heeft de burgemeester ten opzichte van dezelfde periode in 2016 meer gebruik gemaakt van de bevoegdheid om drugspanden te sluiten. De gemeente en de politie zijn scherper geworden op het aanpakken en bestrijden van drugsoverlast. Illegale hennepteelt kan tot gevaarlijke situaties leiden vanwege brand- en ontploffingsgevaar en het trekt criminaliteit aan. De burgemeester is op grond van de opiumwet bevoegd om panden te sluiten waar sprake is van drugsoverlast.

Ondermijnende criminaliteit

Een ander speerpunt is de aanpak van alle vormen van misdaad en activiteiten die een bedreiging vormen voor de integriteit en leefbaarheid van Diemen. Deze zogenoemde ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt door controles op bedrijventerreinen en opslagboxen. Ook is er in 2017 een proefproject gestart in Diemen Noord met adrescontroles om woon- en identiteitsfraude tegen te gaan. In dit project werken gemeentelijke toezichthouders intensief samen met diverse organisaties waaronder politie, UWV en de belastingdienst.

Buurtgerichte aanpak

In het afgelopen jaar zijn er ook positieve ervaringen opgedaan met de buurtgerichte aanpak en de samenwerking tussen bewoners, woningbouwcorporaties, welzijnswerk, gemeente en politie. Waar dit speelt hebben inwoners een positiever gevoel over de veiligheid en leefbaarheid in de buurt omdat ze er zelf actief invloed op uitoefenen. Dit vertaalt zich ook in een steeds groeiende deelname van inwoners aan bijvoorbeeld Burgernet en WhatsApp buurtpreventie en andere digitale hulpmiddelen.

Uit de krant