Voor Phuntsok uit Tibet en Efreim uit Eritrea is het werk ook een goede taaloefening.
Voor Phuntsok uit Tibet en Efreim uit Eritrea is het werk ook een goede taaloefening. Foto: Ingrid Voet

Taalcursisten en vrijwilligers van Serve the City werken in de oliebollenkraam

Bedrijven

DIEMEN - De opbrengst van de oliebollen die worden verkocht bij Jumbo Diemen-Zuid is deels bestemd voor Serve the City en de voedselbank.

Oliebollen laten bakken en verkopen door vrijwilligers en een deel van de opbrengst schenken aan het goede doel. Dat is de oplossing die supermarktmanager Kees Vlaanderen met zijn team bedacht toen hij wel een oliebollenkraam voor de zaak kon regelen, maar niet voldoende personeel had om deze te bemensen.

Training

Het is zaterdagmiddag en in de oliebollenkraam voor de supermarkt bakken Sabrina en Efreim samen in recordtempo een lading van 200 oliebollen. Geroutineerd wordt de ene na de andere bol voorzichtig in het vet gelegd, gedraaid en precies op tijd eruit gehaald. Alsof ze dit al jaren doen. Maar Sabrina Braun is oprichter van NT2 Digitaal (NT2D) en geeft in het dagelijks leven Nederlandse les aan anderstaligen. En Efreim uit Eritrea is een van haar cursisten. Ook Phuntsok uit Tibet en Ola en Tamer uit Syrië werken vandaag. Met nog acht andere cursisten van de taalschool bemanden zij de afgelopen twee weekenden de oliebollenkraam buiten bij de Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof. De meeste cursisten hadden nog nooit oliebollen gebakken of gegeten, maar alle vrijwilligers kregen een training van de bakker. De komende twee weekenden wordt het werk gedaan door vrijwilligers van Serve the City Diemen (StC), samen met medewerkers van de supermarkt.

Bestellen

Na de eerste twee weekenden is Vlaanderen erg tevreden. "De vrijwilligers doen het heel goed, ze hebben natuurlijk ook een training gehad. We krijgen complimenten van het publiek, iedereen is blij." De kraam is nog open op 22, 23, 24 en 28, 29, 30 en 31 december. "Op oudejaarsdag gaat de kraam al om 7.00 uur open, een uur eerder dan de winkel", vertelt hij. "Dan beginnen we om 5.00 uur al met bakken. We zorgen ook dat mensen van tevoren vast hun oliebollen kunnen bestellen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant