Afbeelding

Koninklijke onderscheiding voor Ed van Kerkhof

Mensen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog van Diemen heeft op 12 december in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de heer Ed van Kerkhof koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer van Kerkhof uit Diemen viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als vrijwilliger van het Scheepvaartmuseum.

Zeeman

Ed van Kerkhof is een zeeman in hart en nieren. Hij was tot mei van dit jaar als vrijwilliger de trotse schipper van het stoomschip Christiaan Brunings, een 2-vuurs kolengestookt schip dat in 1900 is gebouwd in opdracht voor Rijkswaterstaat en dienst deed als ijsbreker. Sinds 1968 maakt de ss Christiaan Brunings deel uit van de collectie van het Scheepvaartmuseum. Mensen kennen de stoomboot misschien van de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

Motiveren

Ed van Kerkhof wist de tienkoppige bemanning te motiveren om onderhoud te plegen en was ook niks te beroerd om ook zelf z'n handen zwart te maken. Zo hebben ze met veel liefde en passie dit historische stoomschip jarenlang onderhouden waardoor dit schip is bewaard gebleven als cultureel historisch erfgoed.

Gids

Naast zijn activiteiten op en voor de schepen die actief zijn voor het Scheepvaartmuseum is Ed van Kerkhof gids en hij leidt bij het Scheepvaartmuseum ook nieuwe gidsen op. Vele duizenden gasten heeft hij met z'n kennis, ervaring én verhalen geïnspireerd. Collega's noemen Ed een echte teamleider die mensen weet te motiveren en te binden. Een integere man, gezegend met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bovenal een prettig mens.

Bevlogenheid

Het zijn deze eigenschappen, gecombineerd met zijn jarenlange bevlogenheid als kapitein en stuurman van ss Christiaan Brunings die maken die maken dat Ed van Kerkhof zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Daarom mocht de heer Van Kerkhof de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Erik Boog ontvangen.

Uit de krant