Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Werk Diemerbos ligt even stil

Natuur en Milieu

DIEMEN - De lange rijen abelen, de bomen die de laan bij de hoofdentree van het Diemerbos flankeerden, zijn allemaal weg.

De bomen waren in slechte conditie en worden vervangen door knotwilgen.

Stil
De werkzaamheden in het Diemerbos, die in augustus startten, zijn tijdelijk stilgelegd omdat de bodem erg nat is. Vanwege de natte veenbodem werd al gebruikt gemaakt van een zaagmachine op rupsbanden. Door de vele regen de afgelopen weken kan de zaagmachine niet overal het gebied meer in, omdat dit teveel schade zou opleveren aan het terrein.

Laatste bomen
Het grootste deel van de werkzaamheden, het verwijderen van slechte bomen, is inmiddels uitgevoerd. Naast de abelen moesten ook essen worden gekapt, omdat deze waren aangetast door de essentaksterfte. De laatste bomen moeten nog worden weggehaald en de houtstapels zullen later worden opgeruimd. Hiervoor worden tractors gebruikt, die momenteel ook weg zouden zakken in de bodem.

Herplanting
Zodra de weersomstandigheden het toelaten, zullen deze werkzaamheden weer worden opgepakt. Voorlopig is de bodem nog te nat, meldt boswachter Louwra Postma. De schade aan de paden die is ontstaan door de werkzaamheden zal hersteld worden wanneer alle zaag- en opruimwerkzaamheden achter de rug zijn. Voor de gekapte bomen komen verschillende bomen- en struikensoorten terug, dat staat gepland voor eind dit jaar en begin volgend jaar.



De abelen langs de laan voor de kap. Foto: Trudy Kroese

Uit de krant