Afbeelding

Ruimte voor nieuw beleid en lastenverlichting in begroting 2018

Politiek

DIEMEN - Het college van B en W vindt dat zij een solide begroting voor 2018 presenteert aan de gemeenteraad.

Er is genoeg geld om bestaand beleid vast te houden, investeringen te doen en nieuw beleid op te starten. Lex Scholten, wethouder van financiën, is er trots op dat dat kan in combinatie met lastenverlichting voor inwoners.

Positieve invloed
Na een periode van bezuinigingen en efficiencymaatregelen hebben nu de groei van Diemen en de aantrekkende economie een positieve invloed op de financiële positie, meldt het college. 

Bestaand beleid
Het college van B en W wil vasthouden aan de zorg voor schone en groene straten en pleinen, goed sociaal beleid en een veilige omgeving. Zo wordt er opnieuw geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld extra BOA's en fraudeaanpak.

Nieuw beleid
In 2018 wil het college extra geld vrijmaken voor de bijzondere bijstand, het jeugd sport- en cultuurfonds, financiering van dierenhulp voor mensen met een minimum inkomen en de aanpak Vroeg erop af, waarmee wordt voorkomen dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen. 

Lastenverlichting
De rioolbelasting is al vijf jaar constant en de afvalstoffenheffing gaat voor het vijfde jaar op rij omlaag, aldus Scholten. De OZB volgt de inflatie en de hondenbelasting is afgeschaft.

Lange termijn
Scholten heeft er vertrouwen in dat ook op de langere termijn dit beleid is vol te houden. Wel is de verwachting dat door de groei van Diemen (35.000 inwoners in 2020) de behoefte aan nieuwe voorzieningen zoals sportaccommodaties en scholen gaat toenemen. "Daar zijn grote investeringen mee gemoeid. We moeten dan ook de komende jaren inhoudelijke keuzen maken."

Uit de krant