Afbeelding
Foto: Oscar Borghardt

'Hoogspanningsstation Diemen verkeerd ontworpen'

Algemeen

DIEMEN - Doordat het hoogspanningsstation in Diemen verkeerd is ontworpen, kan een defect leiden tot stroomstoringen in grote delen van de regio. TenneT moet het netwerk daarom grondig verbouwen, vindt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Bij de grote stroomstoring in Diemen in maart 2015 kwamen door een defect bij het hoogspanningsstation van TenneT in Diemen grote delen van Noord-Holland en Flevoland zonder stroom te zitten.  Ook in Diemen zelf viel toen overal de stroom uit. Stoplichten werkten niet meer, liften bleven hangen en treinen stonden stil. Veel winkels sloten hun deuren. In totaal waren 1 miljoen huishoudens getroffen, telefoonverkeer viel uit en ook het vliegverkeer was ontregeld. Ziekenhuizen moesten operaties uitstellen.

In strijd met wettelijke voorschriften
De ACM onderzocht de oorzaak van de stroomstoring na een klacht van Tata Steel, ook gedupeerd door die grote storing. Daaruit blijkt volgens de toezichthouder dat het hoogspanningsstation in Diemen verkeerd is ontworpen, waardoor een defect ertoe kon leiden dat het transport van stroom naar grote delen van de regio werd onderbroken. Dat is in strijd met de wettelijke voorschriften, meent de ACM. 

Meningsverschil
TenneT moet daarom van de ACM het hoogspanningsstation aanpassen. Over hoe groot die aanpassing moet zijn, en de bijbehorende kosten, verschillen de partijen van mening. Volgens TenneT kost dat de maatschappij, als alle netbeheerder dat moetem doen, wel 7 miljard euro, 920 euro per huishouden. "Een nutteloze investering", meent TenneT. Volgens de ACM zouden wat relatief kleine aanpassingen voldoende zijn, die 100 miljoen euro kosten, meldt de NOS.

TenneT gaat in hoger beroep tegen het besluit.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief