Afbeelding

Bewoners Sniep zijn problemen met dure verwarming zat

Buurt / wijk

DIEMEN - De bewoners van Plantage De Sniep ondervinden al jaren regelmatig last van het uitvallen van het verwarmingssysteem in hun woning. Bovendien zijn de bewoners, naar hun mening, erg duur uit.

De bestaande woningen in Plantage De Sniep zijn uitgerust met een warmte-koudesysteem (WKO). Ook als er geen storing is, zitten de bewoners nogal eens in de kou. "Het water komt met een te lage temperatuur uit de warmwaterkraan. Als wij het bad laten vollopen, hebben we erna drie uur lang geen warm water, maar ook geen verwarming", vertelt bewoner Gijs Manintveld.

Hij richtte de Vereniging Betaalbare warmte voor de Sniep op, waarbij zich inmiddels al 100 mensen hebben aangesloten. "In de aankoopprijs van onze woning was al 10.000 euro opgenomen voor de installatie. Daarnaast huren wij, 25 jaar lang, de warmtepomp à 363 euro per jaar, betalen we 1.800 euro aan vaste kosten en het stroomverbruik van de warmtepomp. Plus extra kosten voor elektriciteit bij een storing. Een wurgcontract, want keuze hadden we niet."

Energiebedrijf Eneco erkent de technische problemen van de WKO-installatie en werkt aan een oplossing. Dat de WKO en de storingen de bewoners een hoop geld kosten, betwist Eneco. "Eneco compenseert het meerverbruik aan elektriciteitskosten door een storing. De gebruikers van het systeem zijn in ieder geval niet duurder uit dan bij andere systemen." "Dat klopt niet", reageert Manintveld. "Er loopt ook een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis en de ACM tegen ENECO."

Nieuwe woningen Sniep gaan weer stoken op gas. Is WKO-techniek achterhaald of is dit juist terug naar af? Lees hier verder

Uit de krant