De SP wil gratis dierenartshulp.
De SP wil gratis dierenartshulp.

Nieuwe en minder nieuwe ideeën tijdens vergadering over begroting

Politiek

DIEMEN - Nu het toch over de besteding van de centen gaat voor het komende jaar, worden er ook nog wat nieuwe plannen geopperd. Niet alleen door het college, ook de raadsfracties hebben ideeën. Het ene helemaal nieuw, het andere eigenlijk al een heel oud plan dat nu nieuw leven wordt ingeblazen.

Zoals de busbaan in Diemen-Zuid. Het college noemt dit als onderdeel van de plannen om de infrastructuur in Diemen-Zuid te verbeteren, ook met het oog op betere verbindingen met de nieuwe wijk Holland Park. Immers, die nieuwe bewoners komen liefst wel naar winkels en clubs in Diemen en gaan daarvoor niet naar Amsterdam. Het ontlokte PvdA-fractievoorzitter Nico Portegijs de opmerking dat al 20 jaar geleden een motie om de busbaan open te stellen op een grote meerderheid kon rekenen in de gemeenteraad. Die motie is anno 2016 dus weer actueel.

Steun om bijles mogelijk te maken voor kinderen van ouders in Diemen met een laag inkomen: een plan uit de koker van de VVD. Bijles, remedial teaching, individuele huiswerkbegeleiding of examentraining zou voor alle kinderen toegankelijk moeten zijn, ongeacht het inkomen van de ouders, vinden de liberalen.

De SP wil gratis dierenartshulp voor dieren van mensen met een laag inkomen. Dat kost de gemeente ongeveer 5000 euro per jaar, rekende de partij voor. 'Peanuts' ten opzichte van de bijna 250.000 euro die de gemeente 'weggeeft' door het opheffen van de honden- en de reclamebelasting, volgens fractievoorzitter Wim van Vugt.

Als het om subsidies aan organisaties gaat, vinden sommige partijen dat dat wel wat minder kan. Zo meent Leefbaar Diemen dat het Diemer Festijn te veel krijgt uit de gemeentelijke kas. Maar het Loswalfestival zou dan wel weer wat extra mogen krijgen, vindt de VVD.

Het college plant in de begroting al de bouw van 500 sociale huurwoningen, daar is een groot tekort aan in Diemen. Een onderwerp waar ook verschillende partijen in de raad aandacht voor vragen. Wat de PvdA betreft mag die ambitie nog wel wat hoger: 1000 sociale huurwoningen erbij. Waar dan? Holland Park en Plantage De Sniep zijn al bijna vol, merkte Brigitte Wielage van de VVD op. "Gelukkig hebben we Spoorzicht nog."

Een ander idee voor het woningtekort: GroenLinks stelt voor de Regenbooggroep te steunen die met het project Onder de Pannen mensen die dreigen dakloos te raken, koppelt aan verhuurders die een kamer over hebben.

Steeds meer diensten van de gemeente worden digitaal. Mensen die daar moeite mee hebben, zouden ondersteund moeten worden, bijvoorbeeld door de SWD, vindt GroenLinks.

Die zelfde partij wil dat het college onderzoekt hoe bewoners van Diemen aangespoord kunnen worden om hun tuinen niet meer (helemaal) te betegelen. Bijvoorbeeld door in de APV op te nemen dat een voortuin voor niet meer dan 80% verhard mag worden of een korting te geven op de rioolheffing als een voortuin voor minder dan 80% is verhard. Betegelde tuinen maken de afwatering van regenwater lastiger en juist daarvan wordt door de klimaatverandering meer piekbelasting verwacht voor het riool.

Uit de krant