Afbeelding

Gemeenteraad stelt protocollen integriteit en agressiviteit vast

Politiek

DIEMEN - Wat te doen als een raadslid, wethouder of de burgemeester in Diemen te maken krijgt met agressie of geweld? Dat is nu vastgelegd in een protocol, net als hoe te handelen als een van deze politieke ambtsdragers iets doet dat niet door de beugel kan.

Bedreigingen of agressie tegenover mensen met een publieke functie zijn de laatste tijd vaak in het nieuws in Nederland. Het aantal raadsleden dat zich weleens bedreigd voelt is in een half jaar tijd verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Periklesinstituut in februari 2016.

Maar is er ook in Diemen aanleiding om protocollen op te stellen? Uit de woorden van de raadsleden bij de bespreking van de protocollen blijkt dat niet. "Goed dat de protocollen er komen, maar hopelijk hebben we ze nooit nodig", was de algemeen gehoorde opmerking.

"Dat klopt", beaamt burgemeester Erik Boog. "Er is dan ook niet direct een aanleiding om de protocollen op te stellen, maar in elke gemeente spelen wel dingen of hebben zaken gespeeld. Er is terecht veel landelijke aandacht voor integriteit en agressie en in veel gemeenten zijn dit soort afspraken gemaakt. Mocht er in de toekomst wel iets zijn dan kunnen we dat beter voor zijn en weten wat te doen als het speelt."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant