Burgemeester Erik Boog,  plv Directeur Generaal van het ministerie Marjolijn Sonnema en wethouder Lex Scholten bij de spoorwegovergang.
Burgemeester Erik Boog, plv Directeur Generaal van het ministerie Marjolijn Sonnema en wethouder Lex Scholten bij de spoorwegovergang.

Belangrijke stap op weg naar spooronderdoorgang Diemen-Centrum

Politiek

DIEMEN - Nog geen 5 minuten stonden de ondertekenaars van de bestuursovereenkomst voor een spooronderdoorgang er maandagmiddag, en de spoorbomen op de spoorwegovergang in Diemen-Centrum gingen al voor de tweede keer dicht.

Het onderstreepte nog maar eens het belang van de overeenkomst tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Diemen die net daarvoor in het gemeentehuis was ondertekend. Met de bestuursovereenkomst, getekend door wethouder Lex Scholten en Marjolijn Sonnema, plaatsvervangend Directeur Generaal, directie Bereikbaarheid van het ministerie Infrastructuur en Milieu, is een belangrijke stap gezet naar de realisatie van de spooronderdoorgang.

Obstakel
Met de spooronderdoorgang verdwijnt een stevig obstakel in de belangrijke verbinding tussen Diemen-Noord en de rest van Diemen. Ook verbetert de veiligheid rondom de spoorkruising en de bereikbaarheid van de perrons. Bovendien krijgen het treinverkeer, busverkeer en de nood- en hulpdiensten ongehinderd doorgang zonder verstoringen. De onderdoorgang wordt mogelijk doordat het Rijk, de stadsregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland via het project OV SAAL het grootste deel van de kosten, totaal 30 miljoen euro, bijdragen.

Tevreden
Het tekenen van de bestuursovereenkomst is wat Diemen betreft een vreugdevol moment, volgens Scholten. Diemen is voor autoverkeer en openbaar vervoer een van de best ontsloten gemeenten van Nederland, maar heeft daarvan niet alleen de lusten maar ook de lasten. "Zo veel infrastructuur geeft helaas ook last in de vorm van lawaai, luchtvervuiling en wachttijden voor een overweg die bijna 25 minuten per uur dicht is. Dit is door de medewerking van alle betrokken partijen een unieke kans om een groot knelpunt in Diemen weg te nemen", zei hij.

De aanleg van de spooronderdoorgang start volgens de planning in 2018. De verwachting is dat de spoorwegpassage in 2021 kan worden opgeleverd.

Meer in het DiemerNieuws van 16 juni.

Uit de krant