Afbeelding

Maïta van der Mark neemt afscheid van de gemeenteraad

Algemeen

DIEMEN - Donderdagavond nam Maïta van der Mark in de gemeenteraad afscheid als wethouder voor de SP.

Vanaf de volle publieke tribune volgden SP'ers en familie de lovende woorden voor haar werk als wethouder in de afgelopen zes jaar van burgemeester Erik Boog, enig overgebleven SP-raadslid Wim van Vugt, PvdO-raadslid Peter Prins en PvdA-raadslid Nico Portegijs namens de gemeenteraad.

Bananenschil
"Ik baal ervan", begon Boog. Dat vatte waarschijnlijk het gevoel van vrijwel iedereen in de raadszaal wel samen. Door het vertrek van twee SP-leden, die wel hun zetel in de raad behouden en onder de vlag Diemen Linksaf verder gaan, heeft de coalitie haar meerderheid in de raad verloren. Van der Mark heeft daarom samen met haar partij besloten haar wethouderschap op te geven. "Politiek is hard, je hebt niet altijd alle touwtjes in handen en soms worden die door anderen doorgeknipt", zei Boog ook. "Helaas gaat een politieke loopbaan soms over een glibberig pad, er hoeft maar één iemand te zijn die een bananenschil neerlegt en je glijdt uit", verwoordde Prins de situatie.

Veel bereikt
"Als wethouder heeft Maïta veel bereikt op verschillende terreinen", memoreerde Boog. "Zoals versterking van het armoedebeleid, in het sociaal domein, de participatiewet en voor mensen met schulden. Met het bedrijfsleven heeft zij gewerkt aan een goed ondernemersklimaat en een impuls gegeven aan duurzaam ondernemen. Ook heeft zij hard gewerkt aan het mooier en leefbaarder maken van Diemen. Kijk eens naar de nieuwe speelplaatsen: kinderen in Diemen kunnen nog lang profiteren van haar wethouderschap."

Kanjer
"Voor de gemeenteraad en het college is een kanjer verloren gegaan", zei Van Vugt. "Maar in zes jaar is veel neergezet. Er is nu een bestuur dat dicht bij de mensen staat, weet wat er leeft en er ook naar handelt. Wij betreuren dat het zo gelopen is, maar dit is de beste oplossing. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor andere oplossingen, er moeten de komende jaren nog belangrijke zaken afgehandeld worden."

Trots
Een lichtgeëmotioneerde Van der Mark sprak de raad nog een maal toe vanaf de spreekstoel. "Ik ben heel blij met de erkenning die ik vanavond hoor en ook de afgelopen weken van inwoners van Diemen op straat, in de mail en in WhatsAppberichtjes heb gekregen. Het was een moeilijk besluit en het grijpt me aan, maar ik ben trots op wat er de afgelopen jaren bereikt is. Ik neem nu afscheid van het ambt van wethouder, maar niet van de politiek. Ik blijf betrokken." Overigens stond Van der Mark 10 jaar geleden voor het eerst op die spreekstoel om als kersverse inwoner van Diemen in te spreken tijdens een vergadering.

Afscheidsreceptie
Na alle mooie woorden namen de raadsleden en het publiek afscheid van wethouder Van der Mark, met veel bloemen en cadeautjes. Er komt nog een afscheidsreceptie waar burgers afscheid kunnen nemen van hun, nu voormalige, wethouder.

Uit de krant