Afbeelding

Nico Portegijs (PvdA) gaat namens coalitie met overige vijf fracties praten

Algemeen

DIEMEN - De collegepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SP zijn maandagavond bijeen geweest om de gevolgen van het uittreden van twee leden van de fractie van de SP te bespreken. Zij hebben vastgesteld dat het coalitieakkoord nog steeds op een meerderheid in de gemeenteraad kan rekenen. Daarom willen de vier partijen dat dit akkoord de basis blijft van het Diemense beleid. 

Op korte termijn zal de voorzitter van de grootste fractie, PvdA'er Nico Portegijs, de overige vijf fracties in de gemeenteraad voor een gesprek uitnodigen. Dit zijn de fracties van de VVD, Leefbaar Diemen, Partij van de Ouderen, CDA en Diemen Linksaf. Die gesprekken zijn bedoeld om vast te stellen of en op welke wijze deze partijen willen bijdragen aan de continuering van het beleid.

Portegijs: "Er is nog steeds een meerderheid voor het coalitieakkoord omdat de fractie van Diemen Linksaf duidelijk heeft gemaakt het beleid van de coalitie te blijven steunen. Ik ga met elk van de vijf fracties afzonderlijk in gesprek. Ik zal aan de fractieleden van Diemen Linksaf natuurlijk vragen wat ze precies bedoelen met de mededeling dat zij het coalitieakkoord blijven steunen en dat zij ook bereid zijn deel uit te maken van de huidige coalitie."

Brigitte Wielage, fractievoorzitter van de VVD: "Wij hebben kennis genomen van de ontwikkelingen omtrent de SP-fractie in Diemen en vinden het verstandig om hier inhoudelijk niet op te reageren. Het betreft een interne SP-kwestie. Maar een en ander bewijst maar weer eens het belang van een evenwichtige samenstelling van de kieslijst."

"Het is verder zaak dat er zo snel mogelijk weer sprake is van een solide bestuur in Diemen met een college dat kan steunen op een meerderheid in de raad. Uiteraard is de VVD bereid om hierover mee te denken met de huidige collegepartijen en om zo mogelijk mede bestuursverantwoordelijkheid te dragen."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief