Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits.
Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits.

Coalitie gaat met oppositie praten na opstappen SP-leden

Algemeen

DIEMEN - Nico Portegijs, fractievoorzitter van de PvdA (de grootste partij in de gemeenteraad), heeft de fracties die geen deel uitmaken van de coalitie een e-mail gestuurd waarin hij aangeeft welke varianten er zijn na het opstappen van twee van de drie SP-leden.

Nadat Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits afgelopen week de fractie van de SP hebben verlaten en verder zijn gegaan als Diemen Linksaf, is het college van B en W de meerderheid in de gemeenteraad kwijtgeraakt.

Stabiel, solide bestuur
Portegijs geeft aan dat PvdA, D66, SP en GroenLinks hechten aan een stabiel, solide bestuur en een gedegen beleid. "Binnen dat uitgangspunt willen wij ons beraden over de gevolgen van de ontwikkelingen in de SP-fractie. Het is goed te constateren dat niet het beleid van het college de aanleiding van de huidige situatie is. Dat geeft de tijd en rust om tot een solide oplossing te komen. Het lijkt ons goed het kerstreces te gebruiken om alle partijen te consulteren."

Vier varianten
De PvdA is van mening dat er grofweg vier varianten voor een oplossing zijn: 1: het huidige college gaat door als minderheidscollege; 2: het huidige college zoekt gedoogsteun bij een of meerdere fracties; 3: het aantal coalitiepartijen wordt uitgebreid (met of zonder extra wethouder); 4: de samenstelling van de coalitie wordt veranderd.

Consequenties
Portegijs: "Iedere variant brengt consequenties met zich mee en iedere variant heeft zo zijn voor- en nadelen. Die mogelijkheden worden natuurlijk ook voor een belangrijk deel bepaald door de insteek die de andere partijen in de raad hebben. Wie wil in wat voor soort constructie meewerken aan een stabiel, solide bestuur en een gedegen beleid. En welke randvoorwaarden worden daarbij gesteld."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief