Naast SP bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen ook Diemen Linksaf op de borden?
Naast SP bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen ook Diemen Linksaf op de borden?

Vertrek raadsleden SP: coalitie verliest meerderheid

Algemeen

DIEMEN - Raadsleden Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits hebben besloten zich af te scheiden van de SP Diemen en verder te gaan als de fractie Diemen Linksaf. Daarmee verliest de coalitie van PvdA, D66, GroenLinks en SP de meerheid in de gemeenteraad: zij hebben nog 10 van de 21 zetels over.

Bij de gemeenteraadsvergadering vanavond zullen de twee raadsleden al onder de nieuwe naam meevergaderen. Wim van Vugt is nog het enige SP-raadslid.

Niet onverwacht
Helemaal onverwacht komt het vertrek uit de fractie niet. Al verschillende keren was tijdens raadsvergaderingen duidelijk merkbaar dat de fractieleden van SP Diemen het onderling niet eens waren.

Stabiliteit
Voor het college van B en W staat de vraag centraal hoe zij het rest van de raadsperiode een stabiel bestuur kan houden nu zij in de raad geen meerderheid van zetels meer heeft. Wethouder Lex Scholten. "De twee vertrekkende raadsleden hebben het college laten weten zich nog wel in het coalitieakkoord te kunnen vinden en dus het beleid van het college te blijven steunen; dat nemen we voor kennisgeving aan. De kerstperiode zullen we gebruiken om na te gaan of we nog voldoende stabiliteit hebben en hoe we dat kunnen bestendigen."

Zetels
Wijnbergen meldt dat Diemen Linksaf een nieuwe partij moet worden in Diemen. Malu Lüer, waarnemend voorzitter van het bestuur van SP Diemen, meldt dat het bestuur voor zal stellen de twee raadsleden te vragen om hun zetels aan de SP terug te geven. Volgens de kieswet zijn Wijnbergen en Smits daartoe niet verplicht. Wijnbergen: "We willen onze zetels niet ter beschikking stellen van de SP, wij kunnen ons niet verenigen met waar de SP nu voor staat."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant