Afbeelding

Gemeente Diemen gaat voor hergebruik warmte

Algemeen

DIEMEN - Wethouder Ruud Grondel heeft op woensdag 11 november de Green Deal ondertekend. Dit is een samenwerkingsovereenkomst tussen partijen binnen de Metropoolregio Amsterdam om gezamenlijk een warmtenet te realiseren. "Warmtenetten worden binnenkort net zo belangrijk als gasleidingen nu. Diemen maakt al gebruik van de restwarmte van de NUON-centrale en dat kan nog veel meer", aldus Ruud Grondel.

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een overschot aan (industriële) warmte die nu onbenut in de lucht of het oppervlaktewater verdwijnt. De MRA is met zijn dichte bevolkingsgraad en bedrijvigheid ideaal om slimme warmtenetten aan te leggen. Grote en kleine producenten kunnen hier hun warmte aan leveren en vele huishoudens en bedrijven kunnen hiervan profiteren.

Win-winsituatie
De partijen die de overeenkomst hebben ondertekend, gaan zich samen inzetten om deze restwarmte te gebruiken voor de centrale verwarming en warm tapwater van woningen en bedrijven. Energie die anders verloren gaat, wordt zo hergebruikt. Dat is beter voor het milieu en voor de regionale economie.

Belemmeringen wegnemen
Binnen de MRA zijn er al veel lokale initiatieven op het gebied van warmtenetten, maar in de praktijk is het lastig om die ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Dat komt niet alleen door financiële obstakels, maar ook door vragen over leveringszekerheid of keuzevrijheid. De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat zij die obstakels kunnen wegnemen en een gezonde en langdurige exploitatie van een regionaal warmtenet mogelijk kunnen maken.

Partijen
De partijen die de samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend zijn: AEB Amsterdam, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, Amsterdam Economic Board, Cofely Energy Solutions BV, Eneco Warmte en Koude, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Amstelveen, Gemeente Amsterdam, Gemeente Beverwijk, Gemeente Haarlem, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemskerk, Gemeente Uithoorn, Gemeente Velsen, Gemeente Zaanstad, Greenport Aalsmeer, HVC, Nuon Warmte, OCAP, Omgevingsdienst IJmond, Provincie Noord-Holland, Stadsverwarming Purmerend, TATA Steel IJmuiden BV, Ennatuurlijk en Veolia. Daarnaast hebben tien woningcorporaties een 'letter of intent' getekend.

Uit de krant