Duurzame wormenbestrijding door Kempische heideschapen op weilanden Manege De Eenhoorn

Algemeen

DIEMEN - 250 Kempische heideschapen komen op woensdag 4 november op de weilanden van Vereniging Manege De Eenhoorn grazen.

De paarden staan op stal en de schapen komen de weilanden kort grazen. Gras dat kort de winter in gaat, groeit in het voorjaar veel beter. Ook kunnen eieren van maag-darmwormen zich minder goed ontwikkelen en dat is weer beter voor de gezondheid van de paarden. Door de begrazing met schapen wordt bijgedragen aan een duurzame wormbestrijding, iets wat de Vereniging Manege De Eenhoorn belangrijk vindt.

Maag-darmwormen zorgen voor veel problemen bij paarden; het regelmatig toedienen van middelen hiertegen leidt tot resistentie tegen de gebruikelijke middelen.

Een goed weideschema, het weghalen van de mest en het afwisselend weiden van paarden en schapen zorgt ervoor dat de infectiedruk laag is en dat er weinig ontwormingsmiddelen nodig zijn. Goed beheerde weilanden zijn de basis voor gezonde paarden.

De 250 Kempische heideschapen grazen op verschillende plekken in Noord-Holland en zijn gewend aan dit werk. Voor hen is het een leuke klus op een onverwacht mooie plek. De schapen worden ingezet door landschapsbeheer Rinnegom, een vernieuwend bedrijf dat schaapskuddes inzet om natuur en openbaar groen te beheren. De schaapsherder is geen onbekende in Diemen. Het is Marijke Dirkson, de voormalig boswachter van het Diemerbos.

Uit de krant