Afbeelding

Diemen start traject om peuterspeelzaalwerk te hervormen

Algemeen

DIEMEN - De gemeenteraad van Diemen heeft donderdagavond ingestemd met de start van een traject om het peuterspeelzaalwerk te gaan hervormen. De komende maanden onderzoekt de gemeente, in nauw overleg met diverse partijen in het onderwijs, de kinderopvang en de Stichting Welzijn Diemen (SWD), welke partij vanaf 1 januari 2017 verantwoordelijk wordt voor het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Diemen.

De gemeente heeft besloten om het peuterspeelzaalwerk te herzien omdat het Rijk een aantal wetten gaat aanpassen. Deze rijksmaatregelen wijzen in de richting van een harmonisatie van peuterspeelzaalwerk met de kinderopvang. Met de hervorming wil de gemeente ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk peuters bereikt blijven worden.

Het peuterspeelzaalwerk is nu nog ondergebracht bij de SWD. Het bestuur van deze stichting heeft onlangs besloten dat het geen doelstelling van de stichting is het peuterspeelzaalwerk te behouden, maar dan moet er wel een acceptabel alternatief zijn.

De SWD heeft inmiddels de ouders en de peuterspeelzaalleidsters geïnformeerd over dit besluit.

Gevolgen

Op dit moment is het nog te vroeg om exact aan te kunnen geven wat de gevolgen van de hervorming zijn voor bijvoorbeeld ouders en peuterspeelzaalleidsters. Zij worden nauw betrokken bij het proces, net als de partijen in het onderwijs, de kinderopvang en de SWD. Wethouder Grondel van Onderwijs: "De gemeente Diemen hecht grote waarde aan het voortzetten van een zo breed mogelijk toegankelijk aanbod van voorschoolse voorzieningen en het versterken en bewaken van de kwaliteit hiervan. We willen dat er zo veel mogelijk peuters bereikt blijven worden, segregatie wordt tegengaan, de doorgaande ontwikkelingslijn van een kind versterkt wordt en uiteraard zo min mogelijk wachtlijsten. We staan aan het begin van een intensief traject. Daarbij maken we overigens graag gebruik van de kennis en expertise die aanwezig is bij de verschillende partijen." Het is de bedoeling dat halverwege 2016 een nieuwe aanbieder aan de raad wordt voorgedragen.

Uit de krant