Burgemeester Koopmanschap en raadslid Kai de Haan leggen een krans namens het gemeentebestuur.
Burgemeester Koopmanschap en raadslid Kai de Haan leggen een krans namens het gemeentebestuur.

Diemen herdenkt de doden

Algemeen

DIEMEN - Onder grote belangstelling werden ook in Diemen maandagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies daarna herdacht.

In het gemeentehuis was een herdenkingsbijeenkomst. De raadszaal was tot de laatste stoel gevuld tijdens de herdenking, 70 jaar na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog.

Gedichten
Ook dit jaar hadden leerlingen van de hoogste klassen van de Diemense basisscholen weer gedichten geschreven voor de herdenking. Zij kwamen bijna allemaal zelf hun teksten voorlezen.

Toespraken
Ook waren er toespraken van Josje Kronenberg-Heijne van Comité Diemen 1940-1945, Sara de Vries van het Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 en burgemeester Koopmanschap. Sara de Vries las de namen voor van Joodse mensen uit Diemen die in de Tweede Wereldoorlog, ver van huis in een van de kampen, zijn gestorven. Ensemble Vivace zong diverse stukken.

Kranslegging
Bij het oorlogsmonument achter het gemeentehuis speelde de Diemer Harmonie tot de twee minuten stilte om 20.00 uur. Vlak voor 20.00 uur klonk de Last Post. Daarna werden kransen gelegd bij het monument.


Sara de Vries van het Comité gedeporteerde Joden Diemen 1940-1945 leest de namen voor
van de Diemense Joden die in de oorlog stierven.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief