Aan de Ouderkerkerlaan woonden burgers en boeren. Onder hen waren verzetsstrijders, onderduikgevers, vervolgde joden, zwarthandelaren en NSB’ers.
Aan de Ouderkerkerlaan woonden burgers en boeren. Onder hen waren verzetsstrijders, onderduikgevers, vervolgde joden, zwarthandelaren en NSB’ers.

Nieuw boek 'Diemens Oorlog' komt zaterdag uit

Algemeen

DIEMEN - De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog staat deze dagen weer volop in de belangstelling. Het boek 'Diemens Oorlog, Dorp bij Amsterdam onder Duitse bezetting' beschrijft deze donkere periode in Diemen.

Een redactie bestaande uit mensen van het Comité Diemen 1940-1945, de gemeente en de Historische Kring Diemen (HKD), werkte ruim een jaar intensief samen aan het rijkgeïllustreerde boek. Het boek is een aaneenschakeling geworden van fascinerende verhalen die een beeld geven van een zware periode uit de Diemense geschiedenis.

Bewoners
Hoe ondergingen de bewoners van het dorp zo vlak bij Amsterdam de bezetting? Wat gebeurde er met de bijna 100 joodse inwoners toen de Duitsers in Nederland met de jodenvervolging begonnen?

Artsen en sport
En hoe reageerden de artsen in Diemen op de vaak ingrijpende maatregelen van de Duitse bezetter? Hoe lang hield burgemeester De Geer van Oudegein het vol om onder Duits gezag zijn taak uit te oefenen? En de sport? Er werd volop geschaatst in Diemen in de ijskoude oorlogswinters en D.V.A.V. voetbalde verder, tot het niet meer kon. Landelijke bekendheid kreeg de 'Diemense Reus', de bokser Joop Niemans die in Krasnapolsky de nationaalsocialist Cees Oly tegen het canvas sloeg.

Bekende verhalen
Natuurlijk komen bekende verhalen over de drukkerij van Jeanne de Wild waar illegaal Vrij Nederland werd gedrukt, de treinbeschieting waarbij tientallen NSB'ers het leven lieten en de vernietiging van een derde van het Diemense woningbestand, uitgebreid aan de orde.

Oorlogsmonument
Burgemeester Amy Koopmanschap in het voorwoord: "Dit boek is wat mij betreft te beschouwen als een van de belangrijke oorlogsmonumenten in Diemen en daar ben ik trots op." De burgemeester krijgt vrijdag het eerste exemplaar overhandigd in het Saan Museum. Het boek is vanaf zaterdag te koop bij boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant