Afbeelding

Huisartsen en gemeente verstevigen samenwerking

Algemeen

DIEMEN - De huisartsen van Diemen en de gemeente ondertekenen op 5 maart een intentieverklaring tot samenwerking. Met deze verklaring willen beide partijen de samenwerking verstevigen. Doel is dat jeugdige inwoners van Diemen snel en dichtbij de juiste hulp kunnen krijgen.

In de intentieverklaring staan onder andere afspraken over doorverwijzing, het uitwisselen van ervaringen, over samenwerking tussen huisartsen enerzijds en de jeugdconsulent en het Brede Hoed Team van de gemeente anderzijds. De gemeente en huisartsen zullen regelmatig overleggen om knelpunten in de nieuwe werkwijze te signaleren en op te lossen.

Nieuwe taken voor gemeente
Sinds1 januari 2015 zijn er taken vanuit onder andere de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de GGZ en de Jeugdzorg overgegaan naar de gemeente. Uitgangspunt bij de overdracht van de taken was om ervoor te zorgen dat de hulp en ondersteuning sneller en dichterbij geregeld kunnen worden. Met name de decentralisatie van de Jeugdzorg is interessant voor huisartsen. Per 1 januari 2015 hebben gemeenten de verantwoordelijkheid gekregen voor alle specialistische jeugdhulp, zoals opvoed- en opgroeihulp, ambulante jeugdhulp, specialistische GGZ en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Huisartsen zijn een belangrijke ingang (als verwijzer) naar diverse vormen van jeugdhulp. Dit betekent dat huisartsen en de gemeente meer met elkaar te maken krijgen.

Uit de krant