Meer ledverlichting in Diemen

DIEMEN - Op steeds meer plekken in Diemen wordt de gewone verlichting vervangen door ledverlichting. Ledverlichting gebruikt minder energie dan gewone verlichting, het vraagt weinig onderhoud en gaat lang mee.

Wethouder Maïta van der Mark (Openbare Werken): "In een periode van vijf jaar gaan we 30 procent van het totale verlichtingsareaal vervangen door led. Met name de armaturen langs doorgaande routes, fietspaden en wijkontsluitingswegen worden vervangen door ledverlichting. Dit levert een aanzienlijk milieuvoordeel op en past in het streven van de gemeente om in 2040 samen met de regio Amstelland en Meerlanden energieneutraal te zijn. Ledlicht geeft een andere beleving dan het oranje licht van de lichtmasten die we gaan vervangen. Het is wit licht dat goed te richten is, waardoor er minder strooilicht en lichtvervuiling ontstaat. Voor bewoners is het soms even wennen aan de nieuwe verlichting omdat ze het gevoel hebben dat er minder licht is. Dat lijkt misschien zo omdat er minder strooilicht is, maar deze nieuwe lichtmasten voldoen aan de landelijke richtlijn voor openbare verlichting. Deze richtlijn gaat onder andere over verkeersveiligheid en de hoeveelheid verlichting die op de straat terecht moet komen. Het vervangen van de verlichting wordt zo veel mogelijk gecombineerd met al geplande werkzaamheden in de openbare ruimte. In eerste instantie beperken we ons daarbij tot de hoofdontsluitingen van wijken."

Bedrijventerreinen en Buytenstee

De bedrijventerreinen Verrijn Stuart en Stammerdijk en De Sniep worden na de opknapbeurt voorzien van ledverlichting. Ook langs de Provincialeweg is dit het geval. In Diemen Centrum wordt led toegepast langs de Tobias Asserlaan, de Martin Luther Kinglaan en op de nieuwe rotonde. In Diemen-Noord wordt bij de herinrichting van de wijk Buytenstee op de hoofdontsluitingsroute (Buytenweg, Hofstedenweg, Oude Waelweg en Zeezigt) ledverlichting aangebracht.

Meer berichten