Afbeelding

Jongerenraad moet voor band tussen jongeren en politiek zorgen

Algemeen

DIEMEN - De gemeenteraad neemt op 23 oktober een besluit over een initiatiefvoorstel van D66 om een jongerenraad in te stellen. De jongerenraad zal gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeenteraad en het college van B en W.

De gemeente Diemen heeft in het verleden vaker initiatieven ontplooid om jongeren nauwer bij de lokale politiek te betrekken. Deze initiatieven kwamen nooit echt van de grond. De fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad toonden zich in februari positief over het initiatief om een jongerenraad in te stellen. Het jongste raadslid Kai de Haan (D66) werd gevraagd om een initiatiefvoorstel uit te werken. De Haan (28) sprak hierover met onder anderen Aram Goudsmit (24), een betrokken student bestuurskunde in Diemen. In het initiatiefvoorstel waarover de gemeenteraad op 23 oktober een besluit moet nemen, staat dat de jongerenraad uit minimaal 7 en maximaal 17 jongeren van 16 tot 25 jaar uit Diemen zal bestaan. De jongeren zullen op persoonlijke titel deel uitmaken van de jongerenraad. Zij zitten er voor het algemeen belang van de jongeren in Diemen.

Een aantal fracties in de gemeenteraad vindt het lastig dat de gemeenteraad op 23 oktober een besluit moet nemen over de jongerenraad en daarvoor een budget moet vaststellen, terwijl het op dat moment nog niet duidelijk is of er voldoende interesse van jongeren is om zich kandidaat te stellen. De fracties van de VVD en Leefbaar Diemen brachten dit nadrukkelijk aan de orde tijdens een informatieve vergadering van de gemeenteraad. Kai de Haan gaf aan dat pas nadat door de gemeenteraad het besluit is genomen om inderdaad akkoord te gaan met een jongerenraad er actief op zoek kan worden gegaan naar jongeren die hier deel van willen uitmaken Op dit moment is al duidelijk dat een aantal jongeren interesse heeft.

Kai de Haan: "Als de gemeenteraad akkoord gaat met het instellen van een jongerenraad gaan wij actief op zoek naar kandidaten. Die jongeren zullen cursussen gaan volgen en het is de bedoeling dat de jongerenraad in januari 2015 van start gaat."

De jongerenraad zal tijdens het politieke seizoen een keer per maand vergaderen en gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeenteraad en het college van B en W. "De jongerenraad zorgt ervoor dat jongeren bij de lokale politiek worden betrokken en zich uit kunnen spreken over zaken die onder de jeugd in Diemen leven. Dat kan belangrijke informatie voor de gemeenteraad en het college van B en W opleveren. Maar ik kan mij voorstellen dat de gemeenteraad ook advies aan de jongerenraad vraagt over zaken waarover zij meer informatie willen", aldus Kai de Haan.

Aram Goudsmit was in het verleden onder andere bestuurslid, jeugdtrainer en speler van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. "Veel jongeren in Diemen hebben ideeën over zaken in Diemen die voor hen van belang zijn. Maar zij weten vaak niet hoe zij de politiek kunnen bereiken. Zij vinden de drempel te hoog om contact te leggen met politieke partijen. In een jongerenraad kunnen jongeren bepaalde zaken aandragen die vervolgens door de politiek kunnen worden opgepakt. Jongeren zullen merken dat zij invloed hebben op hetgeen de politiek in Diemen besluit. Daarnaast is het goed dat jongeren en politici meer contact hebben."

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/pages/Jongerenraad-Diemen/900869323266288
Jongerenraad Diemen.
 

Uit de krant