Jaap van Velzen rechts naast prinses Beatrix. Foto: Sander Stoepker, Prins Bernhard Cultuurfonds
Jaap van Velzen rechts naast prinses Beatrix. Foto: Sander Stoepker, Prins Bernhard Cultuurfonds

Zilveren Anjer voor Diemenaar Jaap van Velzen

Algemeen

DIEMEN - Afgelopen dinsdag kreeg Diemenaar Jaap van Velzen door prinses Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt.

De Zilveren Anjer is een onderscheidingsteken voor mensen die zich geheel onverplicht en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Van Velzen kreeg de Zilveren Anjer vanwege zijn inzet voor het behoud van het culturele erfgoed van het vooroorlogse joodse leven in Nederland. Hij heeft zich jarenlang op onvermoeibare wijze ingezet door objecten hierover te verzamelen. Dankzij de zoektocht van Jaap van Velzen is dit erfgoed behouden gebleven, zo meldt het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De verzameling van Velzen is inmiddels in het bezit van het Joods Historisch Museum in Amsterdam en maakt daar deel uit van permanente en tijdelijke tentoonstellingen. De verzameling is volgens het museum vooral bijzonder omdat het om alledaagse voorwerpen gaat die meestal niet bewaard worden. Met zijn bijzondere collectie hoopte Van Velzen ook af te rekenen met een hardnekkig vooroordeel dat hij na de oorlog steeds tegenkwam, namelijk dat alle joden rijk zouden zijn geweest.

Uit de krant