Afbeelding
Foto: Pixabay

Diemenaar die wordt verdacht van grootschalige handel in wapens, drugs en witwassen voorlopig vrijgelaten

Algemeen

DIEMEN - De 31-jarige Diemenaar die wordt verdacht van grootschalige handel in wapens, drugs en witwassen samen met twee medeverdachten uit Amsterdam, wordt voorlopig vrijgelaten. Dat besloot de Amsterdamse rechtbank vrijdagmiddag. 

Beide medeverdachten, waaronder de 52-jarige Sjaak B. die ooit verdacht werd van de moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout, blijven vastzitten. Alle drie de mannen vroegen vrijdag tijdens hun strafzaak, om verschillende redenen aan de rechtbank om schorsing uit hun voorlopige hechtenis. De rechtbank vond enkel in het geval van de Diemense man, het persoonlijk belang groter dan het strafvorderlijk belang. De dertiger is tijdens zijn detentie vader geworden van een baby en de rechtbank ziet het belang van de vaderrol voor zijn gezin in. 

De drie verdachten werden op 30 mei van dit jaar aangehouden naar aanleiding van een grote wapenvondst, diezelfde dag in een loods in het Noord-Hollandse Rijsenhout. Bij verdere doorzoeking bleek een aangrenzende loods in gebruik als cocaïnewasserij. Op grond van de vondst werd de woning van de Diemenaar doorzocht. Daar lag € 17.000,-- aan contanten. Geld dat volgens justitie afkomstig is uit wapen- en drugshandel.

Volgens de openbaar aanklager zat de Diemenaar vanaf juli 2019 tot en met maart 2021, achter de invoer van 648 kilo cocaïne, zou hij samen met de medeverdachten € 67.000,-- hebben witgewassen en wordt hij verdacht van handel in wapens waaronder machinegeweren, automatische sniperwapens en explosieven.

De politie kreeg de drie verdachten in november 2021 in beeld door berichten uit gekraakte PGP-telefoons. Na uitgebreid onderzoek kwam ook de loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk een partij vuurwapens lag opgeslagen.

Bij de doorzoeking van de loods op 30 mei werd dit vermoeden bevestigd. In totaal lagen er 15 sluipschuttersgeweren, een grendelgeweer, 2 machinegeweren, 3 machinepistolen en serieuze hoeveelheden van het explosieve semtex, een springstof waarmee enorme schade kan worden aangericht. In een aangrenzende loods stuitte de politie op een drugslab en een in werking zijn de cocaïnewasserij.

Sjaak B, de medeverdachte van de Diemense man, verbleef jarenlang in Panama, waar hij in januari 2015 het doelwit werd van een liquidatiepoging. Hij blijft samen met de 36-jarige medeverdachte uit Amsterdam vastzitten tot de eerstvolgende zitting in de strafzaak op 15 februari volgend jaar.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief