Afbeelding

Vervoerregio Amsterdam neemt besluit: tarieven openbaar vervoer in 2023 fors omhoog

Algemeen

DIEMEN - Het GVB verhoogt met ingang van 1 januari 2023 de tarieven van het openbaar vervoer met gemiddeld 7,24 procent.

Vervoerregio Amsterdam heeft het definitieve besluit over de nieuwe tarieven 2023 genomen.

“Deze stijging is hoger dan voorgaande jaren en wordt veroorzaakt door onder andere de forse stijging van brandstof- en energiekosten. Daarnaast spelen de loon- en inflatie ontwikkeling een belangrijke rol in de vaststelling van de nieuwe Ov-tarieven”, aldus het GVB. “We realiseren ons dat zeker in deze periode elke prijsstijging moeilijk ligt. De stijging van de tarieven is noodzakelijk voor het op het peil houden van de kwaliteit van het openbaar vervoer in Amsterdam.”

“Het niet of gedeeltelijk verhogen van de tarieven in 2023 brengt ontzettend hoge kosten met zich mee waarbij de kwaliteit van ons OV teveel onder druk komt te staan. Daarbij zadelen we onze reizigers met een nog hogere prijsstijging voor 2024 op.”

“Om de extra lasten voor de reizigers te compenseren bepleit de Ov-sector bij het Rijk een 0% BTW-tarief in te voeren voor het openbaar vervoer in ons land. Nu betalen OV-bedrijven nog 9%. GVB en de Vervoerregio sluiten zich bij dit pleidooi van harte aan. Samen willen we het openbaar vervoer in Amsterdam bereikbaar en betaalbaar houden.”

Tarieven

“In 2022 gaan reizigers bij het GVB 19,6 cent per kilometer betalen. Onze abonnementen stijgen in 2023 met 7 procent in prijs. De 1-uurkaart wordt €3,40, de 1,5uurskaart van €6,50 verandert niet”, aldus het GVB.

Basistarief

Het totale tarief voor het reizen met de Ov-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief, dat elke reiziger aan het begin van de reis per bus, tram of metro betaalt. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk en gaat in 2023 omhoog van €1,01 naar €1,08.


Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief