Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

‘Vliegende brigade’ moet proactief informatie verspreiden over regelingen van de gemeente

Algemeen

DIEMEN - De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen die het college van B en W verzoekt om een ‘vliegende brigade’ te organiseren die proactief informatie verspreidt over de regelingen van de gemeente, op plekken waar veel mensen samen komen.

De motie werd ingediend door de PvdA en door alle fracties in de gemeenteraad ondertekend. De fracties gaven in de toelichting op de motie aan dat veel inwoners van Diemen door de gierende inflatie en hoge energiekosten in problemen (dreigen te) komen en de bestaanszekerheid van veel inwoners van Diemen onder druk staat. De fracties zijn van mening dat de gemeente Diemen veel en goede minimaregelingen heeft. De fracties geven aan dat de gemeente via de media oproept om bij (dreigende) problemen contact op te nemen.

Maar omdat er altijd groepen inwoners zijn die niet uit zichzelf contact opnemen met de gemeente of niet weten dat ze recht hebben op bepaalde regelingen, bijvoorbeeld werkende minima, heeft het proactief naar buiten treden met de regelingen het grootste resultaat. In de motie wordt het college verzocht met een plan van aanpak te komen om een ‘vliegende brigade’ te organiseren die proactief informatie verspreidt over de regelingen van de gemeente. Op plekken waar veel mensen samen komen, bijvoorbeeld tijdens ouderavonden, bij sportverenigingen en in buurthuizen - waar het makkelijk is direct contact met hen te maken en de regelingen te promoten.

Het amendement van de Ouderenpartij Diemen, de VVD en Onafhankelijke Partij Diemen om inwoners met een inkomen tot 150% van het wettelijk sociaal minimum met terugwerkende kracht (1 oktober 2022) een energietoeslag toe te kennen haalde het niet. Dit is nu 130 % van het wettelijk sociaal minimum. 

Begin november maakt het college de afweging over het pakket aan maatregelen. De haalbaarheid van het ophogen naar de grens van 150 % van het wettelijk sociaal minimum zal bij de afweging worden betrokken.

Het college zal in gesprek gaan met de gemeenteraad over een mogelijke energietoeslag voor uitwonende studenten. Dit kan tijdens een informatieve raadsvergadering in november.

Lees meer in het DiemerNieuws van donderdag 20 oktober.

Uit de krant