Afbeelding
Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

Twee verdachten van grootschalig witwassen en ondergronds bankieren blijven vastzitten

Algemeen

DIEMEN/AMSTERDAM - In de strafzaak tegen de tien familieleden van de Amsterdamse/Diemense familie B. die verdacht wordt van grootschalig witwassen en ondergronds bankieren, zitten er nog maar twee familieleden vast. 

Dinsdagmiddag schorste de Amsterdamse rechtbank, tijdens de tweede inleidende zitting in deze strafzaak, de 58-jarig Diemenaar en een 35-jarige Amsterdammer, vanwege hun ondergeschikte rol en zwaarwegend persoonlijk belang. Ook werd duidelijk dat het eerder genoemde bedrag van 71 miljoen euro aan witwassen inmiddels door justitie wordt geschat op 88 miljoen. 

De hoofdverdachten in de zaak zijn de 24-jarige Azaad B. uit Diemen en de 53-jarige Amsterdammer Imranalie B. Alle verdachten werden na twee jaar politie onderzoek in april opgepakt op verdenking van het medeplegen van gewoontewitwassen en ondergronds bankieren van tientallen miljoenen euro’s en crypto. Justitie gaat ervan uit dat de familie van 1 juli 2018 tot 12 april in totaal 88 miljoen euro heeft witgewassen. Geld dat de familie zou hebben verdiend aan de internationale drugshandel met onder andere Colombia, Mexico en Ecuador.

De familieleden variëren in leeftijd van 24 tot 58 jaar oud. Ze opereerden volgens justitie met name vanuit een pand aan de Hoogoorddreef in Amsterdam, dat gold als het hoofdkwartier van de organisatie. Op het adres runde Imranali B. diverse bedrijven in onder meer juwelen, horloges en natuurvoeding. De familie kwam bij justitie in beeld na informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), de geheime dienst van de recherche. Er zou een vermoeden zijn dat de familie B. ondergronds bankierde vanuit de Hoogoorddreef. 

De politie besloot camera’s te plaatsen tegenover het pand. Op beelden was te zien dat hier tassen met vermoedelijk cash geld in- en uitgingen en dat personen met criminele antecedenten het adres regelmatig bezochten. Na het plaatsen van peilbakens onder de auto’s van de verdachten, het afluisteren van telefoongesprekken en observaties kwamen de andere familieleden in beeld en besloot justitie op 12 april in te grijpen.

Bij de aanhoudingen op verschillende adressen in Amsterdam en Diemen werd ruim 1,5 miljoen contant geld in beslag genomen. Geld dat onder meer verstopt zat in meubels en in verborgen ruimtes in de auto’s van de echtgenoten en dochters. Ook werden er luxe horloges en dure auto’s in beslag genomen.

Het onderzoek in de strafzaak tegen de familie B. is nog niet afgerond. Eind december staat er een regiezitting gepland waar de verdere planning in besproken zal worden. Tot die datum blijven de hoofdverdachten in de zaak vastzitten. 

Hoogstwaarschijnlijk zal de inhoudelijke behandeling pas beginnen in de zomer van volgend jaar.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief