Evert Kuiken, klimaatburgemeester van Diemen.
Evert Kuiken, klimaatburgemeester van Diemen. Foto: Trudy Kroese

Klimaatburgemeester van Diemen Evert Kuiken zet zich in voor elektrisch rijden

Algemeen

DIEMEN - Evert Kuiken is sinds juli de klimaatburgemeester van Diemen. Hij vertelt over zijn inzet voor duurzaamheid in Diemen.

Evert Kuiken is een inwoner van Diemen die erg betrokken is bij duurzaamheid. Hij was in het verleden actief bij het Duurzaam Dorp Diemen en is nog steeds betrokken bij het Repair Café. In het Repair Café kunnen mensen defecte apparaten laten repareren door vrijwilligers.

Kuiken: “Ik heb mij voor de functie van klimaatburgemeester van Diemen aangemeld bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie was op zoek naar kandidaten die actief zijn op het gebied van duurzaamheid en ideeën hebben om de duurzaamheid in hun gemeente te bevorderen.”
In Nederland vindt van 31 oktober tot en met 6 november de Nationale Klimaatweek plaats.

Kuiken: “Tijdens die week ga ik mij als klimaatburgemeester van Diemen inzetten om het elektrisch autorijden in Diemen te bevorderen. Ik wil mensen stimuleren om hun auto die op benzine rijdt te vervangen door een elektrische auto. Dat scheelt niet alleen in de prijs voor brandstof, maar zorgt er ook voor dat er minder uitstoot en vervuiling plaatsvindt. Mijn streven is dat er in het centrum van Diemen een elektrische deelauto komt te staan. Als het initiatief aanslaat kunnen er in de toekomst ook in Diemen-Noord en Diemen-Zuid elektrische deelauto’s komen. Ik vind het belangrijk dat mensen elektrisch kunnen gaan rijden zonder dat ze een dure elektrische auto hoeven te kopen. Elektrische auto’s zijn nu vooral voorbehouden aan de rijkeren en mensen met een baan die een lease-auto krijgen. Een elektrische deelauto is voor iedereen bereikbaar. Ik vind het belangrijk dat er minder auto’s op straat komen. Zodat er meer ruimte is voor natuur, speelruimte etc. Minder blik op straat! Deelauto’s helpen daarbij.”

In Diemen maken diverse inwoners al gebruik van een deelauto die op benzine rijdt. Kuiken: “Er zijn bedrijven die over elektrische deelauto’s beschikken. Die bedrijven zijn ook in Amsterdam actief. De gemeente heeft een aantal van die bedrijven benaderd met het verzoek of zij ook elektrische deelauto’s in Diemen willen neerzetten, maar dat is tot dusver niet gelukt. Ik heb contact opgenomen met een bedrijf dat elektrische deelauto’s in Castricum beheert. Die gemeente is wat inwoneraantal vergelijkbaar met Diemen. Dat bedrijf is bereid om een elektrische deelauto in Diemen te plaatsen. Die auto komt in de Burgemeester Bickerstraat te staan en kan door tien buurtbewoners worden gedeeld.”

Kuiken maakt zich net als veel anderen zorgen over het milieu en de opwarming van de Aarde. “Toen ik 35 jaar geleden in Alkmaar woonde ben ik lid geworden van een windmolencoöperatie. Nadat wij in 1997 Diemen zijn komen wonen hebben wij onze woning geïsoleerd. Wij beschikken in onze woning over zonnepanelen en zonnecollectoren. Ons verbruik is nu gelijk aan de helft van een eenpersoonshuishouden.”

Evert en zijn gezin zijn al lange tijd vegetariër. Sinds twee jaar zijn zij veganist. “Dat kwam doordat een van onze zonen ons erop wees dat er in zuivelproducten veel hormonen zitten die schadelijk zijn voor mensen. Ook moeten er heel veel kalveren sterven voor de productie van melk en vlees. Ik moest aanvankelijk wennen aan het nieuwe dieet. Ik vind veel vleesvervangers niet lekker. Wij eten tegenwoordig meer noten, linzen, producten van soja en lupine en champignons.”
Hij is ook in zijn betaalde werk actief met duurzaamheid. “Ik werk voor het bedrijf Lens. Wij organiseren de plaatsing van zonnepanelen. Als een woningcorporatie of een bedrijf zonnepanelen wil installeren nemen wij dat project aan. We leggen die zonnepanelen niet zelf. Huiseigenaren en huurders die zonnepanelen op hun dak laten plaatsen dragen niet alleen bij aan duurzaamheid, maar zullen ook merken dat hun energierekening omlaag gaat. Veel zonnepanelen in Diemen op huurwoningen zijn door mijn bedrijf neergelegd. Wij werken onder andere voor Rochdale, Ymere en Lieven de Key.”

Ook in Diemen liggen er steeds meer zonnepanelen op daken van woningen. De gemeente wil bedrijven en scholen die over grote daken beschikken stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. Kuiken: “Er is veel aandacht voor duurzaamheid bij particulieren. Daarbij is naar mijn mening te weinig aandacht voor huurders van woningen. Ik vind ook dat er vooral bij grote bedrijven nog veel valt te winnen op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven kunnen veel meer worden gestimuleerd om duurzamer te werk te gaan. Daar mag ook best druk achter worden gezet. Die bedrijven zullen merken dat ze daar op termijn ook voordeel van hebben.”

Inwoners van Diemen die interesse hebben in een elektrische deelauto kunnen de website https://www.onzeauto.com bezoeken.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief