Afbeelding

Het belang van SPF in zonnebrand volgens de dermatoloog

Advertorial

Als je zonnebrandcrème gebruikt, wil je natuurlijk wel weten welke bescherming je daarmee krijgt. Om die reden is er een internationale afspraak gemaakt om te weten wat de kracht is van de bescherming. Deze bescherming is genormeerd in de term SPF (Sun Protection Factor) Als je een zonnebrandcrème hebt waarop dit niet vermeld staat dan kun je er eigenlijk vanuit gaan dat er geen bescherming door deze zonnebrandcrème geboden wordt. In dit artikel bespreken we het belang van SPF in zonnebrandcrème. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om te weten waar tegen je beschermd moet worden.

Bescherming

De zon heeft een bepaalde kracht. Tegenwoordig wordt deze kracht ook vaak genoemd door de weerdiensten. De kracht wordt weergegeven in een cijfer die gekoppeld is aan de uv-straling. Uv-straling zorgt ervoor dat er schade aan de opperhuid (de bovenste huidlaag) en aan de huid eronder kan ontstaan. Deze schade kan allerlei vormen aannemen maar de bekendste vorm is het verbranden wat iedereen weet. Je wilt dus eigenlijk deze uv-straling niet te lang rechtstreeks in contact laten komen met je huid. Daarom is het verstandig om bescherming te gebruiken. Deze bescherming kan komen door bijvoorbeeld je kleding maar in de meeste gevallen is het gebruik van zonnebrandcrème de oplossing.

SPF

Zoals eerder geschreven is de SPF dus belangrijk. Om het getal waarmee de SPF wordt aangegeven te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe dit getal werkt. Iedereen heeft een bepaalde tijd waarin je verkleurd als je in de zon zit. Deze tijd is het uitgangspunt voor de factor. Als je zonnebrandcrème met een factor 30 hebt, kan je dus 30 keer zo lang in de zon zitten als normaal. Dit geldt alleen als je wel regelmatig je opnieuw insmeert. Het advies van de meeste dermatologen is om dit om de twee uur te doen. Hierdoor krijg je steeds opnieuw een beschermende laag zodat de zon weinig schade kan toebrengen aan je huid.

Dermatoloog

Door de kennis van de laatste jaren is ook het advies over hoe je om moet gaan met zon verbeterd. Dat komt omdat veel dermatologen gemerkt hebben dat de huidschade groter werd. Doordat de lucht minder stofdeeltjes en roetdeeltjes bevat dan in het verleden, wordt de uv-straling minder gebroken en is de kracht van de zon dus toegenomen. Hierdoor zie je een toename van het aantal mensen die last heeft van de huid bij het langer in de zon zijn. 

Een goede reden om dus te kiezen voor een zonnebrandcrème met een hoge beschermende factor. Bekijk hier de website van een dermatoloog met meer informatie over zonschade. Door het gebruik van de juiste zonnebrandcrème kan je dit voor een deel voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om minder vaak tijdens de uren waarin de zon het sterkste is binnen te blijven.

Uit de krant