DePastorie aan de Hartveldseweg.
DePastorie aan de Hartveldseweg. Foto: Chloë Faas

Restauratie Pastorie start na de zomer

Algemeen

DIEMEN - Stadsherstel Amsterdam gaat eind augustus na de bouwvak van start met de grote restauratie van de pastorie aan de Hartveldseweg. 

Het pand uit 1882, naar ontwerp van architect Bleys, is eind 2020 overgenomen van de naastgelegen Sint Petrus’ Banden. Voor de invulling van het rijksmonument na de restauratie werkt Stadsherstel Amsterdam samen met Cora Bronkers en Allard Faas die de afgelopen 5 jaar DePastorie al beheerden. Cora Bronkers en Allard Faas zijn inwoners van Diemen.

Het vervallen karakter van het pand bleek de afgelopen jaren een enorme aantrekkingskracht te hebben op fotografen en filmmakers. De VPRO-serie ‘De verschrikkelijke jaren 80’ werd er opgenomen, evenals de videoclip van de Italiaanse songfestivaldeelnemers Mahmood en Blanco. 

Ook waren er diverse (culturele) activiteiten zoals exposities, waaronder de eindexamenexpositie van de Foto Academie, workshops voor kinderen en een vintagemarkt afgelopen april. Daarnaast worden er sinds 2019 yogalessen gegeven. De afgelopen vijf jaar hebben Bronkers en Faas op een speelse manier het potentieel van DePastorie kunnen onderzoeken, wat geresulteerd heeft in een mooi plan waardoor het pand zich na restauratie nog meer opent voor alle inwoners van Diemen. 

Naast het aanvragen van de benodigde vergunningen is er het afgelopen jaar veel onderzoek gedaan naar de historie van het pand. Zo is er gekeken naar de verbouwingen die er de afgelopen eeuw zijn geweest, welke aanpassingen hiervan hersteld moeten worden en welke juist vanuit een historisch perspectief bewaard moeten blijven.

De uitdaging is hoe de oude grandeur en sfeer van DePastorie behouden kunnen blijven en het pand daarnaast klaarmaakt wordt voor de toekomst. De gehele restauratie van het pand gaat ongeveer een jaar in beslag nemen.
Dinsdagavond 31 mei houdt Stadsherstel Amsterdam samen met Cora en Allard een informatieavond om de planning van de werkzaamheden en de plannen voor de toekomst toe te lichten.

Iedereen is welkom om tussen 20.00 en 21.00 uur binnen te lopen in DePastorie aan de Hartveldseweg 24. Belangstellenden wordt verzocht om zich aan te melden via info@depastoriediemen.nl.

Uit de krant