Afbeelding

Hogeschool Inholland viert start nieuwbouw in Amsterdamse Sluisbuurt

Algemeen

DIEMEN - Hogeschool Inholland, Bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | HOMIJ Technische Installaties en de gemeente Amsterdam trappen deze week officieel de bouw af van de nieuwe hogeschool in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in Ansterdam. Daarmee ligt Inholland op schema voor ingebruikname van het pand in de zomer van 2024. Voor wie niet tot dan kan wachten: dankzij virtual reality is de binnenkant van het gebouw-in-wording nú al te zien.

 Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 19 mei kunnen medewerkers, studenten en de bewoners van de Sluisbuurt virtueel ontdekken wat er te beleven valt in het nieuwe gebouw. Zo is een van de blikvangers de beplanting op het dak. Ook de flexibele indeling van de ruimten en de grote hoeveelheid daglicht van buiten vallen op. Een ander pronkstuk in het gebouw zijn de hightech laboratoria, die de Life Sciences-opleidingen straks delen met het ROC van Amsterdam. Dit bevordert een soepele doorstroom van mbo’ers naar het hbo.

Onderwijsinnovatie

Door vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen in één gebouw onder te brengen, versterkt Inholland de onderlinge samenwerking en onderwijsinnovatie. De hogeschool levert daarmee haar bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken in de metropoolregio Amsterdam die om een interdisciplinaire samenwerking vragen. Zo heeft Inholland het ‘Sluislab’ ontwikkeld op Zeeburgereiland. Binnen dit living lab bedenken studenten van verschillende opleidingen samen met onderzoekers en partners uit de wijk concepten die bijdragen aan de ontwikkeling van dit gebied.

 De bijeenkomst op donderdag begint met een panelgesprek tussen Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland; Bart van Eijk, algemeen directeur van Visser & Smit Bouw; locatiedirecteur Bas van Spréw; Jan Straub, senior projectmanager gebiedsontwikkeling Zeeburgereiland; architect Job van Stralen en associate lector Karel Koch, lablead van het Sluislab. Zij gaan in gesprek over de komst van Inholland naar de Sluisbuurt en hun visie op de toekomst van het onderwijs in Amsterdam.

 Bezoekers kunnen daarna het eindresultaat van de ‘graffiti challenge’ bewonderen: vijf studenten zijn geselecteerd om samen met kunstenaar Robin de Kruijff de Inholland-bouwkeet te verrijken met graffiti-art. Aan de hand van hun ideeën over een fictieve lievelingsplek heeft Robin een ontwerp gemaakt en dit samen met de studenten op de bouwkeet aangebracht.

 Hét onderwijsgebouw van de toekomst

Voor Inholland markeert de bijeenkomst een bijzonder moment, zegt Mieke van den Berg: “Het is mooi om te zien dat onze plannen nu werkelijkheid worden en de bouw is gestart. Over twee jaar zitten we met nagenoeg al onze medewerkers en studenten uit onze opleidingen uit de regio Amsterdam in één modern en duurzaam pand: een hogeschoolgebouw van de toekomst!”

Wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid: “De ambitie van Amsterdam is om een menselijke metropool te bouwen. Bij gebiedsontwikkeling willen we daarom niet uitsluitend woningen bouwen, maar een complete stad. Daar horen dus ook voorzieningen bij zoals bedrijven, scholen en sport. We zijn dan ook blij dat Inholland voor Amsterdam en de Sluisbuurt heeft gekozen. Bijna 7000 studenten brengen levendigheid en leergierigheid naar Amsterdam. Ze zorgen ervoor dat de Sluisbuurt niet alleen een plek is om te wonen, maar ook om te leren, waar ideeën ontstaan, waar het gebeurt. Samen maken we van dit eiland een bestemming binnen de ring van Amsterdam.  Bewoners, studenten en gemeente werken nu bijvoorbeeld al samen in het Sluislab. Zo zien wij graag dat een gebied zich ontwikkelt.”

 In totaal 32 opleidingen die nu nog gevestigd zijn op verschillende Inholland-locaties in Amsterdam en Diemen verhuizen straks naar het onderwijsgebouw in de Sluisbuurt. Alleen Mondzorgkunde (ACTA-gebouw) en Verloskunde (Vlaardingenlaan) gaan niet mee. Naar verwachting studeren vanaf studiejaar 2024-2025 tegen de 7000 studenten in de nieuwe Amsterdamse wijk.

Uit de krant