Rutger Alferink en Joop Saan.
Rutger Alferink en Joop Saan. Foto: Trudy Kroese

Koninklijke Saan verhuist naar nieuw pand aan de Overdiemerweg 34

Algemeen

DIEMEN - Koninklijke Saan verhuist zaterdag naar het nieuwe pand aan de Overdiemerweg 34 in Diemen. De voormalige eigenaar Joop Saan en algemeen directeur Rutger Alferink vertellen over de nieuwe hoofdvestiging van Koninklijke Saan, die vlak naast het Amsterdam-Rijnkanaal ligt.

Joop Saan: “We waren al langer in gesprek met de gemeente over een nieuwe locatie, al hadden we niet echt haast. Maar nu waren de panden aan de Weesperstraat toe aan groot onderhoud, waarbij de technische installaties vervangen moesten worden. Daarbij kwam dat met de bouw van woningen op het puntje van de Sniep tegenover onze uit- en ingang het bedrijf geheel werd ingesloten door woningen. Een goed moment om te verhuizen!”

Koninklijke Saan beschikt over nog drie locaties: in Utrecht, Tilburg en Cluj-Napoca in Roemenië. Er werken in totaal zo’n 140 werknemers bij het bedrijf. De nieuwbouw van de hoofdvestiging van Saan is in het voorjaar van 2021 begonnen. Op het nieuwe Saan-terrein bevinden zich het kantoor, de eigen technische dienst en loodsen voor opslag. Daarnaast is er parkeerruimte voor al het materieel van Saan en is er een eigen tankeiland om de hijskranen en vrachtwagens van brandstof te voorzien. In de nieuwe panden aan de Overdiemerweg 34 worden vanaf maandag 25 april alle werkzaamheden uitgevoerd die Koninklijke Saan nu nog op drie locaties in Diemen verricht. Ook krijgt het Saan Museum een prominente plek in het kantoorpand. 

Prettige werkomgeving

Saan en Alferink geven een rondleiding door het gebouw waar onder meer de kantoren en het Saan Museum komen. Wat opvalt: de plafonds zijn hoog, er is veel glas en het is er licht; een prettige werkomgeving voor de medewerkers. Bij de bouw is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De gebouwen zijn gasloos en in de kantoorruimtes zijn vloerverwarming en koelplafonds aangebracht. Energie wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen. Er is ook een eigen rioolzuiveringsinstallatie.

Duurzaamheid

Koninklijke Saan heeft de laatste jaren al flink in duurzaamheid geïnvesteerd. Er is duurzamer materiaal aangeschaft, zoals elektrische kranen en schonere vrachtwagens en ook in de bedrijfsvoering zijn duurzame keuzes gemaakt. Saan zet zich actief in om de CO2-voetafdruk te verminderen. Joop Saan: “Voor het gebouw ligt een parkeerplaats waar onze personeelsleden hun leaseauto’s kunnen parkeren en op kunnen laden. Alle leaseauto’s van ons bedrijf zijn inmiddels elektrisch. Een van de voordelen van de nieuwe locatie is dat het bedrijf dicht bij de snelwegen ligt. De auto’s en kranen kunnen vanaf het bedrijfsterrein meteen de snelweg oprijden en hoeven dus niet meer door woonwijken te rijden.”

Alferink: “Bij Koninklijke Saan vinden we duurzaamheid heel belangrijk, als bedrijf willen wij daarin graag onze verantwoordelijkheid nemen en vooroplopen in de markt. Daarnaast worden we de laatste jaren natuurlijk ook steeds meer geconfronteerd met milieu-eisen waaraan wij moeten voldoen, bijvoorbeeld in de gemeente Amsterdam. Wij hebben een aparte afdeling die zich bezighoudt met het aanvragen van vergunningen.”

125 jaar

Het bedrijf werd op 15 augustus 1897 opgericht en bestaat dus bijna 125 jaar. Het eerste pand stond aan de Muiderstraatweg, daarna was Saan bijna vijftig jaar aan de Weesperstraatweg gevestigd. Op zaterdagmiddag 23 april tussen 14.00 en 16.00 uur wordt al het materieel (kranen, vrachtwagens, busjes, bestelwagens) naar het nieuwe pand verhuisd. Dit gebeurt in een optocht van ongeveer een kilometer lang. Dit zal een spectaculair gezicht worden. Vanaf maandag 25 april gaan de Saan-medewerkers op hun nieuwe werkplek aan de slag.

Open dag

Om de verhuizing naar het nieuwe pand en het 125-jarig jubileum te vieren houdt Saan 3 september een open dag. Belangstellenden kunnen zich hiervoor later dit jaar aanmelden, meer informatie hierover volgt via de website van Koninklijke Saan: saan.nl.

Uit de krant