Wim Brouwer.
Wim Brouwer. Foto: Trudy Kroese

Wim Brouwer doet intrede als predikant van De Ontmoeting

Algemeen

DIEMEN - Wim Brouwer (63) doet op zondag 3 april in de kerk De Ontmoeting in de Schoolstraat 8 zijn intrede als predikant van de Protestantse Gemeente Diemen. De dienst begint om 10.00 uur en staat onder leiding van dominee Otto Sondorp en dominee Wim Brouwer.

De Ontmoeting heeft sinds 1 april 2018 geen officiële predikant meer. Brouwer: “Ik werk sinds 1996 bij de Protestantse Gemeente Duivendrecht, in De Kleine Kerk. Ik woonde daar aanvankelijk in de pastorie van de kerk, maar ben later verhuisd naar Santpoort. De pastorie werd verkocht, maar ik hield tot voor kort wel een werk- en verblijfsruimte in Duivendrecht. Sinds april 2018 werd ik door de Protestantse Gemeente Duivendrecht voor 50 procent al ‘verhuurd’ aan de Protestantse Gemeente Diemen. Op 3 april treed ik in als predikant in Diemen.” 

Brouwer beschikt nu over een werkruimte in het gebouw van El’sina in de Burgemeester van Tienenweg 20. Hij vertelt over zijn werk: “Ik leid in Diemen kerkdiensten in De Ontmoeting, doe pastoraal werk en kringwerk en bezoek vergaderingen. Ook doe ik uitvaarten. Ik leid in Diemen en Duivendrecht 36 diensten per jaar, in beide kerken dus achttien diensten. De andere diensten worden geleid door gastpredikanten.” 

De meeste bezoekers die de diensten in De Ontmoeting bezoeken, zijn al op leeftijd. “De diensten worden wekelijks door zo’n veertig mensen bezocht. Dit aantal is in de coronaperiode teruggelopen. Daarvoor kwamen er zo’n vijftig tot zestig mensen naar de kerkdiensten. Een aantal mensen durft vanwege corona nog geen kerkdiensten te bezoeken en volgt die via de lokale omroep StudioDMN. Het wekelijkse kerkbezoek is voor veel mensen ook belangrijk vanwege de sociale contacten. Zij vinden het bijvoorbeeld fijn om na afloop van de dienst gezamenlijk koffie te drinken.”

De in Amsterdam geboren Brouwer vertelt over de manier waarop hij zijn preken voorbereidt. “Voor de onderwerpen van de preken zijn vaste roosters voor de seizoenen, maar soms maak ik ook een eigen keuze. Als voorbereiding op een dienst lees ik over het onderwerp van de preek in het Grieks en Hebreeuws en lees ik ook wat anderen eerder over dat onderwerp hebben verteld. Maar ik ontkom er niet aan om tijdens mijn preek op de actualiteit in te gaan. Op dit moment is dat de oorlog in Oekraïne. Ik kan dat onderwerp op dit moment niet weglaten, maar ik streef er wel naar dat de bezoekers de kerk niet met een somber gevoel verlaten. Uiteindelijk gaat het in de kerk onder alle omstandigheden toch over geloof, hoop en liefde.”

Uit de krant