Afbeelding

Voorkeursstemmen hebben invloed op samenstelling van gemeenteraad

Algemeen

DIEMEN - Diverse kandidaten die aanvankelijk buiten de boot leken te vallen zijn op basis van voorkeursstemmen alsnog in de gemeenteraad gekozen. Een voorbehoud is dat het hier om de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen gaat. De definitieve uitslag wordt maandag bekend gemaakt. Ook moeten mensen die in de gemeenteraad zijn gekozen formeel aangeven dat de zetel innemen.

Het gaat om raadsleden die minimaal 116 voorkeurstemmen hebben gekregen. Dat is een kwart van de kiesdeler. De kiesdeler is het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal van 23 raadszetels. De kiesdeler is 464.

Anne Marie de Smalen, die zesde stond op de lijst van GroenLinks, heeft 157 voorkeurstemmen gekregen. Voldoende voor een raadszetel. GroenLinks behaalde vijf zetels. Dit betekent dat Tijl de Bruijn die vijfde op de lijst stond niet in de gemeenteraad komt. Maar als de nummer 1 op de lijst Matthijs Sikkes-van den Berg weer wethouder wordt komt De Bruijn alsnog in de gemeenteraad.

Angelique van Marion van de Onafhankelijke Partij Diemen stond op de derde plaats van de kandidatenlijst. Zij behaalde 193 voorkeurstemmen en passeert nummer twee Leo Smits. Smits behaalde 51 voorkeurstemmen.

Nikki Moors, die vijfde stond op de kandidatenlijst van Ons Diemen, behaalde maar liefst 436 voorkeurstemmen, ruim voldoende voor een raadszetel. Ons Diemen behaalde vier zetels. Het betekent dat zij de nummer vier Jarno van Heumen passeert. Maar als Ons Diemen in de persoon van lijsttrekker Wim Advokaat een wethouder levert komt Van Heumen alsnog in de gemeenteraad.

Brigitte Wielage stond als lijstduwer op de tiende plaats van de kandidatenlijst van de VVD. Zij kreeg 141 voorkeurstemmen. Maar Wielage keert niet terug in de gemeenteraad. Zij verhuist later dit jaar naar Weesp. Wielage: “De afgelopen 16 jaar heb ik mij met veel plezier ingezet voor de inwoners van Diemen. Ik vind het bijzonder om te zien dat zij dit waarderen met hun stem en een voorkeurszetel. Ik zie dat als een groot afscheidscadeau en blijk van waardering. Ik zal deze zetel niet innemen. In de zomer van 2021 heb ik bij de Diemense VVD en in het najaar bij de inwoners van Diemen aangegeven dat ik in de zomer van 2022 ga verhuizen naar Weesp. Ik blijf gelukkig dicht bij Diemen wonen en zal hier zeker nog vaak te zien zijn; ik blijf bijvoorbeeld tennissen bij de ATVD en blijf Yoga doen in het Noorderlicht in Diemen Noord. En natuurlijk zal ik contact houden met de Diemense VVD. Na 32 jaar wonen in Diemen kan ik Diemen echt niet missen.”

Uit de krant