Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Gemeenteraad akkoord met Omgevingsvisie van Diemen

Algemeen

DIEMEN - De gemeenteraad is donderdag akkoord gegaan met de Omgevingsvisie van Diemen. 

In de raadsvergadering van 27 januari 2022 is de visie met een meerderheid van stemmen aangenomen. Ook het bijbehorende Milieu Effect Rapport (MER) is vastgesteld. Naar aanleiding van de eerdere bespreking in de informatieve raad zijn aanvullingen vanuit de raad nog verwerkt in het stuk. Bijvoorbeeld dat de maximale snelheid binnen de bebouwde kom zoveel als mogelijk is, wordt verlaagd naar maximaal 30 km per uur.

De Omgevingsvisie beschrijft hoe Diemen in 2040 er uit ziet. Hierbij is gekeken naar zaken zoals het wonen, het groen, vervoer, gezondheid en het klimaat. Wethouder Lex Scholten is tevreden dat de Omgevingsvisie is vastgesteld: “Onze Omgevingsvisie geeft handvatten voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De visie ademt uit dat ons doel een zo groen en gezond mogelijk Diemen is waarbij het prettig wonen en werken is voor iedereen. Ik ben vooral trots op de grote betrokkenheid van iedereen; circa 900 mensen hebben meegedacht over de toekomst van ‘hun’ dorp via vragenlijsten, straatgesprekken en bijeenkomsten. Ook de gesprekken met maatschappelijke instellingen en bedrijven hebben veel ideeën opgeleverd. Dat heeft zeker bijgedragen aan de Omgevingsvisie zoals die nu is gemaakt.”

Kern visie

Kern van Omgevingsvisie is dat de gemeenteraad aandacht wil blijven besteden aan het sociale klimaat in Diemen én wil zorgen voor een duurzame omgeving. Het motto is dan ook dat Diemen ervoor kiest tot 2040 een gezond stedelijk dorp te zijn, verbonden met een groen buitengebied.

Een belangrijk aspect daarin is dat Diemen vooral wil bouwen binnen de bestaande grenzen van Diemen en het groene buitengebied zoveel mogelijk groen en rustig blijft. Ook de bestaande bedrijventerreinen vindt de gemeente belangrijk en wil het ook behouden. Het karakter van deze terreinen en de functie die zij hebben, wil de gemeente wij beter naar voren brengen.

De Omgevingsvisie kent vier strategische keuzes: Ontmoeten en Verbinden, Groene en Gezonde leefomgeving, Groei binnen Grenzen en een Duurzaam Diemen.

Deze keuzes zijn verder uitgewerkt voor acht verschillende gebieden van Diemen: Diemen Centrum, Diemen Noord, Diemen Zuid, Plantage de Sniep, Holland Park, de bedrijventerreinen, kantorenpark Bergwijkpark en het buitengebied.

Hoe nu verder?

De complete versie van de Diemense omgevingsvisie is vanaf dinsdag 1 februari 2022 online te vinden op www.diemen.nl/omgevingsvisie. Ook de vier keuzes zijn daarin terug te vinden inclusief sfeerbeelden. De website blijft voorlopig in de lucht zodat alle informatie op een centrale plek terug te vinden is. De gemeente gaat verder aan de slag met het uitwerken van de ambities zoals beschreven in de visie.

Uit de krant