Nico Portegijs.
Nico Portegijs.

PvdA stelt vragen aan college van B en W over giftenbeleid bijstandsgerechtigden

Algemeen

DIEMEN - De fractie van de PvdA heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over het giftenbeleid van de gemeente voor mensen die afhankelijk zijn van bijstand.

“In reactie op de ‘boodschappenaffaire’ in Wijdemeren nam de Tweede Kamer in februari 2021 een motie van Jasper van Dijk aan dat bijstandsgerechtigden tot 1200 euro aan giften zouden mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering. De regering heeft daar tot nu toe niets aan gedaan. Uit onderzoek van Platform Investico, EenVandaag en Trouw blijkt dat ruim tachtig gemeenten in 2021 zelf hun regels voor het ontvangen van giften in de bijstand hebben versoepeld. Inwoners van deze gemeenten mogen sindsdien giften ontvangen (tot 1200 euro) zonder direct gekort te worden op hun uitkering”, aldus PvdA-raadslid Nico Portegijs.

De PvdA heeft aan het college van B en W een overzicht verstrekt van de gemeenten die de regels hebben versoepeld.

“Zoals we kunnen zien ontbreekt de gemeente Diemen, omdat de gemeente al in 2020 een soepel beleid had. Dat blijkt uit de beantwoording van het college van vragen van D66 (december 2020). De vrijstelling heeft in Diemen vorm gekregen in een uitvoeringsinstructie aan de medewerkers van Sociale Zaken. Als het onderzoeksbureau de gemeente Diemen niet vermeldt, dan vraagt de fractie van de PvdA zich af of de Diemense uitkeringsgerechtigden wel over deze informatie beschikken”, aldus Portegijs.

De fractie van de PvdA vraagt of het college van B en W bekend is met het onderzoek van Platform Investico, EenVandaag en Trouw waaruit blijkt dat ruim tachtig gemeenten het giftenbeleid hebben versoepeld naar aanleiding van de commotie die ontstond naar aanleiding van de uitvoering van dit beleid in Wijdemeren.

Ook vraagt de fractie van de PvdA of het college het met de fractie van de PvdA eens is dat algemene bekendheid zal moeten worden gegeven aan deze Diemense regeling en dat de gemeente Diemen daarom thuis hoort in het rijtje van gemeenten die eigen beleid hebben met betrekking tot giften en de bijstand. De PvdA wil tevens weten of de Diemense uitkeringsgerechtigden in voldoende mate op de hoogte zijn van de betreffende regelgeving in Diemen. Tot slot vraagt de fractie van de PvdA op welke wijze het college de Diemense regels voor het ontvangen van giften in de bijstand communiceren in het algemeen en naar Diemense uitkeringsgerechtigden in het bijzonder gaat communiceren.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief