Nico de Jong.
Nico de Jong. Foto: Trudy Kroese

In Burgemeester van Tienenweg worden buurttuinen aangelegd

Algemeen

DIEMEN - In de Burgemeester van Tienenweg tegenover de woningen op de nummers 13 t/m 29 komt een buurttuin. Nico de Jong vertelt over het initiatief.

Nico de Jong woont in de Burgemeester van Tienenweg 15. Hij is bioloog en hij werkt twee ochtenden in de week in het Amsterdamse Bos als vrijwilliger in de natuurtuin, het Vogeleiland.  

De Jong: “De gemeente is bezig met het opknappen van Centrum-West. Het leek mij en een aantal andere bewoners van de straat een leuk idee om tegenover de woningen een aantal buurttuinen aan te leggen. Wij hebben de gemeente benaderd en die stond positief tegenover het idee. Zes bewoners van de straat, onder wie ik, tekenen een contract met de gemeente waarin wij afspreken dat wij het onderhoud van de buurttuinen zullen doen.”
Er komen drie buurttuinen: tegenover de woningen met de nummers 12-21, 21-25 en 27-29. De buurttuinen komen voor de kerk de Ontmoeting, het gebouw van El’sina en een deel van de begraafplaats achter de rooms-katholieke kerk Sint Petrus’ Banden te liggen.
De Jong: “Het worden alle drie natuurtuinen met inlandse planten. Er komt een heg langs de vuilcontainers en het pad langs de kerk en El’sina. Langs de rest van de tuin worden stroken met lage planten gezet. In de middenvakken rond de paden worden zaden van inheemse wilde planten gezaaid, die zijn aangepast op de levenscyclus van wilde bijen, vlinders en andere insecten. Dit 100% inheems plantenmengsel vergroot de lokale biodiversiteit. Verder wordt er een enkele boom geplant. De grond is onlangs geëgaliseerd en de looppaden zijn aangelegd. Er wordt in maart begonnen met het beplanten en inzaaien van de tuinen. Die zijn naar verwachting in het voorjaar klaar.”
De looppaden in de tuinen zijn bestemd voor de vrijwilligers die de tuinen gaan onderhouden. Maar ook andere belangstellenden zijn in de toekomst van harte welkom om een kijkje te nemen. Nico de Jong zou het leuk vinden om belangstellenden rond te leiden en hun te vertellen over de natuurtuinen.
Nico de Jong: “Een aantal bewoners van de straat heeft toegezegd om te gaan helpen bij het onderhoud van de buurttuinen. Uiteraard zal ik dat zelf ook doen. Ik verwacht dat ik minimaal een ochtend per week aan de slag ga. Maar er hebben ook al andere mensen toegezegd om te gaan helpen bij het onderhoud van de buurtuinen. Een zoon van een vriend van mij en zijn vriendin worden ook vrijwilligers.”

De plekken waar de buurttuinen worden aangelegd.
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief