Anneke Tomas, vrijwilliger informatieve huisbezoeken.
Anneke Tomas, vrijwilliger informatieve huisbezoeken. Foto: Welzijn Diemen

Welzijn Diemen start weer met informatieve huisbezoeken

Algemeen

DIEMEN - Welzijn Diemen start weer met informatieve huisbezoeken aan ouderen in Diemen.

Inwoners van Diemen die dit jaar 75, 80, 85, 90 of 95 jaar worden krijgen een uitnodiging van Stichting Welzijn voor een informatief huisbezoek.

Een informatief huisbezoek heeft twee doelen. De mensen krijgen informatie over de diverse voorzieningen voor senioren in Diemen. Daarnaast wordt aan de hand van vragen geïnventariseerd hoe het met de persoon in kwestie gaat. Indien nodig wordt contact gelegd met de ouderenadviseur van SWD, MaDi Diemen, Markant of andere instellingen.
Er zijn in Diemen veel activiteiten voor senioren. Zo organiseert Welzijn Diemen activiteiten in Huis van de Buurt ‘t Kruidvat, Het Noorderlicht en De Verbinding. Paul Heskamp, coördinator informatieve huisbezoeken van Welzijn Diemen. “Wij sturen inwoners van Diemen die voor een informatief huisbezoek in aanmerking komen een schriftelijke uitnodiging. Nieuw is dat er bij die uitnodiging ook een exemplaar van het magazine Senior in Diemen wordt bijgevoegd. In dat magazine staat veel belangrijke informatie voor senioren.”
Heskamp vertelt dat door de jaren heen zo’n 60 procent van de mensen die een uitnodiging ontvangen prijs stelt op een informatief huisbezoek. “Wij willen ook die andere veertig procent bereiken. De gemeente Nieuwkoop, wat betreft grootte te vergelijken met Diemen, pakt het anders aan. Zij sturen de personen die tot de doelgroep behoren een brief waarin is aangegeven dat er op een bepaalde datum een afspraak is ingepland voor een informatief huisbezoek. Mensen die geen prijs stellen op een bezoek kunnen uiteraard contact opnemen met die gemeente. Het voordeel is dat er in elk geval contact is tussen de gemeente en de betreffende inwoners.”
De informatieve huisbezoeken worden afgelegd door vrijwilligers van Welzijn Diemen. “Wij beschikken over tien vrijwilligers. Er worden in totaal jaarlijks zo’n 500 informatieve huisbezoeken afgelegd. Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers. Het gaat om mensen die affiniteit hebben met ouderen. Wij vragen om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en begeleiden de vrijwilligers. Zij kunnen zelf aangeven wanneer zij beschikbaar zijn. Een informatief huisbezoek neemt ongeveer een uur in beslag. Zij kunnen contact opnemen via p.heskamp@welzijndiemen.nl.

Welzijn Diemen zoekt vrijwilligers voor informatieve huisbezoeken.
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief