Accu-ondernemer Kurt Vyth doceert in zijn nieuwe accufabriek in Diemen. Prins Bernhard, met de helikopter gekomen, is een en al aandacht. Foto: Harry Pot, coll. HKD
Accu-ondernemer Kurt Vyth doceert in zijn nieuwe accufabriek in Diemen. Prins Bernhard, met de helikopter gekomen, is een en al aandacht. Foto: Harry Pot, coll. HKD

‘Ook in Australië kijken mensen op beeldbank van HKD’

Algemeen

DIEMEN - Het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen (HKD) is uitgekomen. Er staan weer veel mooie verhalen in over de geschiedenis van Diemen. Taco ten Dam van de Historische Kring Diemen geeft informatie over de inhoud van het tijdschrift.

Waarom zoeken en kijken mensen uit heel Nederland, Zwitserland, Amerika en Australië urenlang op de Beeldbank van de Historische Kring Diemen?

Hoe gingen Diemenaren in vroeger eeuwen om met het katholieke geloof? Wat gebeurde er rond 1910 met zieke koeien en niet-gekeurd vlees? Waarom was Café Aan de Stegge in 1951 een unieke plek in Nederland? Wat had Diemen te maken met Radio Veronica en hoe zette accukoning Kurt Vyth in de jaren zestig Diemen stevig op de kaart? En hoe flikte Saan het weer om een uniek kunststukje uit te halen in de Amsterdamse nacht? Er is weer een nieuw pareltje van de Historische Kring Diemen. 34 pagina’s met prachtige verhalen van toen en tientallen ‘nieuwe’ oude foto’s.

Beeldbank 

De Beeldbank van de HKD is razend populair in binnen- en buitenland. Duizenden bezoekers genieten jaarlijks van de honderden afbeeldingen. Het plaatsen van de afbeeldingen gebeurt door een werkgroep van de vereniging die onder leiding van Han Saan foto’s determineert en benoemt. Bezoekers van de Beeldbank reageren regelmatig superenthousiast met waardevolle aanvullende informatie.


De nieuwbouw van de Arent Krijtsstraat begin jaren vijftig. (foto Marijke Pette, coll. HKD).

Kurt Vyth 

Het tijdschrift opent met een verhaal over de spraakmakende ondernemer Kurt Vyth die heel Nederland van accu’s voorzag in de jaren zestig. Uitgerekend in Diemen zette hij een groot complex neer. Voor de opening liet hij zijn ‘vriend’ Prins Bernhard per helikopter invliegen.

Gouden Koets 

De Gouden Koets werd in een zomernacht door de Koninklijke Saan na een tijdrovende en minutieuze voorbereiding in drie minuten over het dak van het Amsterdam Museum heen getild en neergezet op de binnenplaats. De toeschouwers ervoeren het moment van een door de lucht zwevende koets als magisch.

Katholiek Diemen

Jaap Haag verhaalt over de geloofsbeleving van katholieke Diemenaren in de zeventiende en achttiende eeuw. Hij vertelt o.a. over de verplaatsing van de in een boerderij ondergebrachte schuilkerk in Over-Diemen naar kerkhuis De Hoop. Weliswaar nog steeds een schuilkerk, maar wel midden in de dorpsgemeenschap.

Zieke koeien 

Ronduit curieus is het verhaal van Alfred Bakker over het slachten van zieke en dode koeien en de handel in ongekeurd vlees in Diemen. In de gemeenteraad moest burgemeester Bicker aan het begin van de vorige eeuw terdege rekening houden met de belangen van de Diemense boeren. Hij hield de boot af bij de Amsterdamse wethouder van de gezondheidsdienst. Bicker weigerde deel te nemen aan een regeling om vlees te keuren. Een spannend en verbazingwekkend verhaal!

Max Lewin

Frank Roos dook in de rol van Max Lewin bij het ontstaan van Radio Veronica. Lewin, die indertijd in Diemen woonde, was een vat vol tegenstrijdigheden. Hij kwam regelmatig met zijn omgeving in conflict. Lewin raakte later zelfs betrokken bij de inlichtingendienst van de DDR. Bij de aanleg van de Amsterdamse metro was hij zelfs betrokken bij een bomaanslag. Een opvallende man die uitgebreid geportretteerd wordt.

Diemen 1951

De rubriek van Bert Roest is geliefd. Aan de hand van oude kranten frist hij het geheugen van menig Diemenaar op. Nu met betrekking tot de jaren vijftig: advertenties van de winkels van toen, de driedaagse festiviteiten ‘op het afbraakterrein aan de Hartveldseweg’. Uitvoeringen van de Diemer Harmonie in het Vondelpark, het Oosterpark en in Diemen.

Veel meer 

Maar er is veel meer: televisiekijken in Café Aan de Stegge, de vader van Johan Cruijff, de benoeming van Frits Reurekas tot erelid van de HKD, bijzondere postzegels en ansichtkaarten van De Zegelaars, het Nationaal Holocaust Namenmonument en een schitterende foto met verhaal van Nelleke van Tilburg en wereldkampioen dammen Piet Roozenburg.

Niet alleen de teksten en de tientallen illustraties, maar ook de fraaie opmaak van Danielle de Graaff maken het nieuwe nummer van de Historische Kring Diemen weer tot een juweeltje dat vele uurtjes lees- en kijkplezier oplevert.

Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein. 

Uit de krant