Afbeelding

Nederland gaat vanaf zondag 05.00 uur in lockdown

Algemeen

DIEMEN - In Nederland geldt vanaf zondagochtend 05.00 uur een lockdown. De lockdown duurt tot en met vrijdag 14 januari 2022.

Dit heeft demissionair premier Mark Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

De horeca en niet essentiële winkels zijn gesloten. Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 05:00 uur tot 20:00 uur.

Horecazaken mogen wel bezorgen en laten afhalen. Ook winkels mogen op afspraak artikelen laten afhalen. Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten zijn gesloten.

Culturele locaties zoals theaters, bioscopen en concertzalen zijn eveneens gesloten. Er geldt ook een evenementenverbod. Bibliotheken mogen wel open.

Alle binnensportlocaties zijn gesloten. Topsport en zwemlessen voor het A, B en C-diploma zijn wel toegestaan. Sportlocaties buiten mogen open tussen 05:00 en 17:00 uur.

De kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open. Vanaf 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022 zijn scholen in het basisonderwijs, speciaal (basis) onderwijs en de buitenschoolse opvang (bso) dicht. Wel moet er noodopvang mogelijk zijn voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen. De bso is in deze periode alleen open voor noodopvang. Lukt het niet om deze noodopvang op tijd te organiseren dan moeten deze scholen en de bso uiterlijk op dinsdag 21 december dicht zijn. Het voortgezet onderwijs is gesloten van 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022. Dit geldt ook voor Mbo-instellingen, Hogescholen en universiteiten.

Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Als mensen toch de deur uitgaan wordt geadviseerd om contacten te beperken en afstand te houden. Mensen vanaf 70 jaar krijgen sowieso het advies om hun contacten zoveel mogelijk te beperken, ook met kinderen.

Het kabinet roept mensen op om thuis te werken. Als dit niet mogelijk is dient op de werkplek 1,5 meter afstand te worden gehouden.

Het kabinet adviseert maximaal twee mensen thuis te ontvangen (met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar). Met kerst en Oud en Nieuw is het advies om maximaal vier mensen te ontvangen. De maximale toegestane groepsgrootte buiten is twee personen. 

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief