Afbeelding
Foto: Pixabay

Avondlockdown gaat zondag in

Algemeen

DIEMEN - Met ingang van zondag 28 november 0.500 uur gaat er een avondlockdown in. Het gevolg hiervan is dat onder andere restaurants en cafés, ‘niet-essentiële’ winkels, theaters, bioscopen en sportscholen vanaf 17.00 uur moeten sluiten. 

Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen tot 20.00 uur openblijven.

Dit heeft demissionair premier Rutte zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

De basisscholen mogen openblijven. Alle medewerkers en leerlingen van groep 6, 7 en 8, krijgen het advies om zichzelf twee keer per week te testen met en zelftest op het coronavirus. Dit geldt ook voor medewerkers en leerlingen die beschermd zijn tegen corona. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over. Leerlingen en medewerkers met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Dit geldt óók voor leerlingen met milde verkoudheidsklachten. 

Medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen. Bijvoorbeeld in de gang. In de klas mag het mondkapje af. Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 geldt een dringend advies om een mondkapje buiten de klas te dragen. De buitenschoolse opvang blijft ook open.

Het voortgezet onderwijs blijft eveneens open. Leerlingen en onderwijspersoneel doen twee keer per week preventief thuis een zelftest. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over. Op de gangen draagt iedereen een mondkapje. MBO-instellingen, Hogescholen en universiteiten blijven eveneens open.

Na 17.00 uur kan er niet meer gesport worden op binnen- en buitensportlocaties. Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal vier personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand. 

Voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.

Trainingen en wedstrijden voor topsporters zijn ook in de avond mogelijk. Er mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.

Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar: ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom her steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

De avondlockdown geldt in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief