Afbeelding
Foto: Historische Kring Diemen.

De geschiedenis van het Van Medenbach Wakkerplein

Algemeen

DIEMEN - Ronald van Gelder, bewoner van de Schoolstraat in Diemen, heeft archeologisch onderzoek gedaan op het Van Medenbach Wakkerplein. Op de plek van het huidige plein hebben in het verleden boerderijen gestaan. Van Gelder vertelt over de geschiedenis van die locatie in het centrum van Diemen.

Ronald van Gelder is onder meer onderzoeker Erfgoedstudies bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij doet geologisch, archeologisch en historisch onderzoek in Diemen Centrum-West.

Daar worden al enige tijd werkzaamheden verricht. Onder de wegen wordt schuimbeton aangebracht. De werkzaamheden bieden Van Gelder een uitgelezen kans om archeologisch onderzoek te doen. Hij krijgt hierbij enorme steun van de gemeente en de stratenmakers die de werkzaamheden verrichten.

Van Gelder: “Werkers die op het Van Medenbach Wakkerplein een riolering aanlegden stuitten op een muur en een vloer die iets meer dan twee meter onder het straatniveau lagen. Toen we de muur weghaalden troffen wij terracotta boerenplavuizen aan, zowel aan de wand als op de vloer. Wat was dit? Een oude kelder? Dat ben ik gaan uitzoeken.”

Familie Kersbergen

Van Gelder wist te achterhalen dat er op de plek waar nu het Van Medenbach Wakkerplein ligt in het verleden een boerderij stond. “Die boerderij was van de familie Kersbergen. Het ging om de boerderij van Jan en Pieternella Geertruida Kersbergen-de Groot en hun kinderen. Zoon Klaas begon later een melkzaak in de Burgemeester de Kievietstraat.”

Van Gelder dook in de archieven en bestudeerde documenten en kaarten en sprak ook met Nel Spelt-Kersbergen, kleindochter van Jan en Pieternella Geertruida (opoe) en dochter van Klaas. “Ik heb achterhaald dat op de locatie van het huidige Van Medenbach Wakkerplein de boerderij van de familie Kersbergen stond. Die heeft die boerderij begin jaren vijftig verkocht aan de gemeente. De gemeente heeft de boerderij gesloopt en het Van Medenbach Wakkerplein aangelegd. Hierdoor kwam er de toen gewenste doorgang tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Ouddiemerlaan.”

Brand

Van Gelder ging verder op onderzoek uit en kwam erachter dat het al de tweede boerderij van de familie Kersbergen was die op die plaats heeft gestaan. “Begin jaren dertig stond er een Lunapark op een groot deel van het gebied waar nu de woningen in Centrum-West staan. Op 23 juli 1932 rond middernacht werd tijdens een feest in het Lunapark een vuurpijl afgeschoten die de hooiberg van Kersbergen trof. Het gevolg was dat de hele boerderij tot de grond toe afbrandde, behalve de kelder! Enige tijd later is door Kersbergen op min of meer dezelfde plaats een nieuwe, iets kleinere boerderij gebouwd.”

Lees verder in de digitale editie

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief