Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

College: aanvullend messenverbod en meer alcoholverboden in Diemen

Algemeen

DIEMEN - Het college van B&W van Diemen heeft een aantal extra plekken in Diemen aangewezen waar een verbod geldt voor het nuttigen van alcohol en het bij zich hebben van aangebroken flessen of blikjes. Het gaat met name om de omgeving van de winkelcentra Diemerplein, Gruttoplein en Kruidenhof, de omgeving van de NS-stations Diemen en Diemen-Zuid en een deel van de Rode Kruislaan. 

Op deze plekken leidt alcoholgebruik regelmatig tot onacceptabel en hinderlijk gedrag. Met dit verbod kan dat effectief aangepakt worden. Verder heeft de burgemeester besloten om het dragen van messen en steekwapens in heel Diemen te verbieden, in aanvulling op wat al verboden is volgens de wet Wapens en Munitie. Op deze manier wil de gemeente overlast tegen gaan en onveiligheid verminderen.

Burgemeester Boog: “We zien dat op verschillende plekken met enige regelmaat sprake is van overlastgevende groepen, waarbij alcohol in het spel is. Dat heeft een negatief effect op de leefbaarheid voor de inwoners van die buurten, de bezoekers van een winkelcentrum of de OV-reizigers bij een station. Daar willen we wat aan kunnen doen. Door deze maatregel kunnen de politie en onze handhavers effectiever optreden. Zo kunnen we zorgen dat iedereen in Diemen zich veilig en op zijn gemak kan voelen.”

Het aanwijzen van gebieden waar zo’n alcoholverbod geldt is mogelijk op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er gold al een verbod tijdens bepaalde evenementen en rond het winkelcentrum Kruidenhof. Daar wordt de zone uitgebreid.

Ook messenverbod

Volgens de APV kan de burgemeester ook een gebied aanwijzen waar het dragen van messen en steekwapens niet is toegestaan. Burgemeester Boog heeft nu besloten dat messen in heel Diemen verboden zijn voor zover ze gevaar voor de openbare orde en veiligheid op kunnen leveren. Dat verbod is te beschouwen als een aanvulling op de Wet Wapens en Munitie, die al een aantal wapens verbiedt. Het verbod geldt vooralsnog voor een jaar en kan daarna verlengd worden. Burgemeester Boog: “Messen en steekwapens horen niet in de openbare ruimte. Daarom hebben we die nu verboden. We zien helaas ook in Diemen dat er vaker gebruik wordt gemaakt van steekwapens, met name onder jongeren. Dat kunnen we op deze manier tegengaan en daarmee dragen we bij aan een veiliger Diemen.”

Uit de krant