Afbeelding

Op deze manier installeer je een dakkoffer eenvoudig op je auto

Advertorial

Het wintersportseizoen gaat weer van start. Binnenkort openen de mooiste pistes van Europa en kunnen we weer allemaal genieten van een heerlijke sneeuwvakantie. Een skivakantie vereist vaak nogal wat bagage. Alle warme kleren moeten mee en sommige mensen nemen zelfs eigen ski’s, snowboards en andere speciale attributen mee. Een dakkoffer is dus geen overbodige luxe. Maar hoe installeer je een dakkoffer op je dak? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit. 

Verschillende soorten dakkoffers
Dakkoffers zijn er in verschillende soorten en maten. Eenvoudige, kleine modellen met minimale ruimte, maar tegenwoordig zijn er ook grotere modellen die je aan beide kanten kunt openen voor optimaal gemak, zoals bijvoorbeeld een hapro traxer 8.6. Dakkoffers monteer je op zogeheten dakdragers. Deze dakdragers zijn dan weer gemonteerd aan je auto. Een dakkoffer is niet goedkoop, maar als je kiest voor een kwalitatief merk, dan zul je hier jarenlang van kunnen genieten. Een website waar je bijvoorbeeld kwalitatieve dakkoffers kunt kopen is de site van Heuts. Hier vind je een breed assortiment aan dakkoffers. Om nog even terug te komen op de wintersport: er zijn ook dakkoffers speciaal ontworpen voor skivakanties, waarin je meerdere sets ski’s kwijt kunt. Als je een dakkoffer hebt aangeschaft én je vakantie is geboekt, dan moet deze natuurlijk nog gemonteerd worden op het dak. Dit is niet heel erg moeilijk, maar het is wel fijn als je van tevoren weet hoe je dit aan moet pakken. Zo voorkom je last-minute stress. Welke stappen neem je? En hoe pak je dit aan?

Welke dakdragers heb je nodig?
Allereerst moet je dus dakdragers hebben. Er zijn verschillende soorten dakdragers. Het is belangrijk om dakdragers te kopen die ook passen op desbetreffende auto. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen. Een dakdrager past niet automatisch op iedere auto. Daarnaast dien je bij de aanschaf van de dakkoffer ook weer rekening te houden met het type. Want zo past niet iedere dakkoffer op iedere dakdragers. Als je matchende dakdragers hebt én een passende dakkoffer, dan kan het monteren beginnen. Over het algemeen zijn er twee verschillende manieren om je dakkoffer te bevestigen. Het standaard bevestiging systeem wat gebruikmaakt van een zogeheten ‘U-beugel’. Dit is het meest voorkomende systeem. Sommige duurdere modellen maken echter gebruik van een premium montagesysteem. In dit artikel focussen we ons op het ‘U-beugel bevestigingssysteem’.

Dakkoffer bevestigen met standaard bevestigingssysteem
Zitten de dakdragers op de auto? Dan kun je beginnen met het installeren van de dakkoffer. Het standaard bevestigingssysteem door middel van een U-beugel werkt met een U vormige beugel die je aan de dakdragers bevestigt. Hoe werkt het precies? Je steekt de beugel door de dakdrager heen en bevestigt deze weer aan de dakkoffer. Nu kun je de beugels vastdraaien totdat de koffer stevig op de dragers ligt. Passen de beugels toch niet goed om de dakdragers? Dan kun je altijd nog een aanvullend bevestigingssysteem bestellen om de koffers stevig te monteren.

Waar moet je op letten?
Nu de dakkoffer stevig op de auto zit, kun je in principe beginnen met inpakken. Let er wel op dat je de koffer niet te zwaar inpakt? Maar hoe zwaar is nu te zwaar? Daarvoor dien je het maximale draaggewicht van het dak van je auto te weten. Dit kun je opzoeken in het instructieboekje (van de auto). Probeer in ieder geval de zwaardere spullen zoveel mogelijk in de auto te plaatsen en de wat lichtere spullen in de dakkoffer. Houd er ook rekening mee dat de auto met een dakkoffer een stuk hoger is. Bij een normale personenauto maakt dit wellicht niet zoveel uit. Maar wanneer je een SUV, een busje of een ander hoger model auto hebt, dan kan dit in sommige situaties voor problemen zorgen.

Overige tips
Het installeren van een dakkoffer is dus niet zo moeilijk, zorg er wel voor de deze stevig vaststaat. Waar moet je nog meer op letten? Hieronder een aantal tips:
- Voorkom dat de koffer te ver naar voren (of te ver naar achteren) gemonteerd is. Het beste monteer je de dakkoffer zo dat deze in het midden van de dakdragers ligt.
- Houd rekening met de achterklep. Wanneer je de dakkoffer te ver naar achteren monteert kun je wellicht de achterklep niet meer open doen.
- Rijd een rondje door de wijk om te kijken hoe de dakkoffer zit. Check na afloop of deze nog steeds goed vast zit.
- Voorkom dat de lading kan schuiven in de dakkoffer. Pak de koffer strak in, de lading bij voorkeur in tassen koffers.

Uit de krant