Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester Boog: ‘Samen de schouders eronder!’

Algemeen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft op zijn Facebookpagina een bericht geplaatst waarin hij ingaat op de coronamaatregelen. De burgemeester vraagt de inwoners van Diemen om de basisregels in acht te nemen. Hij vraagt niet gevaccineerden om vaccinatie nogmaals te overwegen. Ook vraagt hij om respect in discussies over de coronamaatregelen. Hij roept iedereen in Diemen om samen de schouders eronder te zetten.

Burgemeester Boog: “Ik had gehoopt vandaag een heel ander bericht te kunnen schrijven. Dat bijvoorbeeld indringende coronamaatregelen inmiddels niet meer nodig zouden zijn. Dat we weer zoveel mogelijk terug zouden gaan naar het ‘normale’. De werkelijkheid is helaas anders. De situatie omtrent corona is opnieuw alarmerend. Er zijn weer hoge besmettingscijfers, ook in Diemen, en er is weer een grote druk op de zorg. Het kabinet heeft daarom strengere maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.”

“De maatregelen zijn er vooral op gericht om onderling contact tussen mensen te beperken. Tegelijkertijd is het idee om het dagelijkse leven zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. De scholen blijven open. We kunnen een beperkt aantal mensen thuis ontvangen. We kunnen blijven sporten, naar theater en een hapje gaan eten. Maar wel met beperkingen. Toegangsbewijzen, afstand houden, een vaste plaats, geen publiek bij wedstrijden en de horeca eerder dicht. Een greep uit regels die het niet makkelijker en gezelliger, maar op dit moment wel veiliger maken. Met veel mensen samenkomen is in deze fase gewoon zeer onverstandig. Ik begrijp heel goed dat het erg lastig is en dat het al erg lang duurt, maar laten we er samen, en soms ook ieder voor zich, verstandige keuzes in maken.”

“Laten we dus ook weer beter de basisregels in acht nemen. Volgens de experts blijft dat de beste manier om het virus eronder te krijgen. Dus: was vaak en goed je handen, houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat je direct testen, werk thuis tenzij het echt niet anders kan en zorg voor voldoende frisse lucht. Misschien heeft u daar helemaal geen zin meer in. Dat kan ik mij voorstellen, de meeste mensen zijn deze situatie zat. Toch vraag ik dit van u. Omdat u met uw gedrag het verschil kunt maken. Voor uzelf, voor uw directe omgeving, voor de medewerkers in de zorg en de mensen die ook dringend ziekenhuiszorg nodig hebben. Mensen van wie een operatie alweer is uitgesteld, of die in afwachting zijn van een transplantatie. Ik doe ook een appèl op alle nog niet gevaccineerde inwoners van Diemen. Hopelijk wilt u vaccinatie nogmaals overwegen. Het blijft uw eigen keuze, maar het gaat om uw gezondheid en die van anderen. Heeft u twijfels? Bespreek deze dan met uw huisarts, of een deskundige van de GGD.Er zijn veel vragen over het beleid, over de maatregelen. Waarom mag het ene wel, het andere niet? En waarom is er zo weinig geïnvesteerd in de zorgcapaciteit? En wat is nu de langere termijn strategie? Ook als ik hoor welke extra maatregelen door het kabinet worden overwogen, dan frons ik de wenkbrauwen. Sommige voorstellen gaan echt heel ver. Ik hoop dat daar dan ook goed over nagedacht wordt. Belangrijke vraag is wat de effectiviteit van die maatregelen zal zijn. En of dat opweegt tegen verdere inperking van grondrechten.”

“Discussies over het coronabeleid zijn begrijpelijk en noodzakelijk. Wel vraag ik om respect in die discussies. En ik vraag om begrip voor elkaars standpunten. Juist in deze tijd is er behoefte aan solidariteit. We moeten daarom proberen tegenstellingen te overbruggen en verdeeldheid te voorkomen. En laten we vooral ook voor elkaar blijven klaarstaan, omkijken naar de ander. Er zijn echt mensen, familieleden, buren, kennissen die het aanhoudend moeilijk hebben en aandacht verdienen. We moeten samen veerkracht tonen en met gezond verstand doen wat we moeten doen. Dus Diemen: opnieuw samen de schouders eronder! We kunnen het!”, aldus Boog.

Uit de krant