Afbeelding
Foto: DiemerNieuws

Diemen: 120 (mogelijk) gedupeerden toeslagenaffaire

Algemeen

DIEMEN - 120 inwoners van Diemen die (mogelijk) gedupeerden zijn van de toeslagenaffaire hadden zich op 31 augustus aangemeld bij de Belastingdienst. Dit staat in het antwoord van het college van B en W op vragen van de fractie van GroenLinks.

“Daarvan hebben 23 inwoners een compensatie van 30.000 euro ontvangen van de Belastingdienst na de eerste lichte toets. Diemen heeft bovengemiddeld veel (mogelijk) gedupeerden. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat Diemen ongeveer net zoveel aanmeldingen heeft als bijvoorbeeld Almelo, Ede en Maastricht”, aldus Ben W.

De gemeente Diemen heeft gekozen voor een proactieve benadering bij de hulp aan gedupeerden. “De (mogelijk) gedupeerden zijn per brief persoonlijk uitgenodigd om gebruik te maken van het hulpaanbod van de gemeente. MaDi Diemen heeft vervolgens telefonisch contact opgenomen om de hulpvraag te inventariseren. Op deze manier wordt getracht het vertrouwen te (her)winnen en op (gemeentelijke) hulp te wijzen wanneer de gedupeerde inwoner in de problemen is gekomen door het handelen van Belastingdienst/Toeslagen. De betrokken partijen bij deze herstelactie zijn het Sociaal Team, MaDi Diemen, de afdelingen sociale zaken, communicatie en beleid, de gemeentelijke belastingen en DUO+. De (mogelijk) gedupeerden krijgen een integrale aanpak op maat op alle levensdomeinen zoals psychisch welbevinden, schulden, inkomen, huisvesting, zorg en opvoeding kinderen. Om gedupeerde ouders snel te helpen zijn alle gemeentelijke schulden gepauzeerd en alle betrokkenen hierover geïnformeerd. Het college heeft besloten om deze gemeentelijke schulden (bijvoorbeeld gemeentebelastingen) kwijt te schelden. Momenteel wordt dit besluit uitgevoerd en de betrokkenen zullen persoonlijk worden geïnformeerd. Uit gesprekken met de gemeente en de gedupeerde ouders is gebleken dat de doelgroep het prettig vindt om na deze ingrijpende gebeurtenis steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. We spelen in op deze behoefte door in het najaar een bijeenkomst te organiseren waarin we willen onderzoeken of er interesse is om een contactgroep voor lotgenoten te starten. Zo kunnen ervaringen worden gedeeld en vragen worden gesteld aan andere gedupeerden. De gemeente faciliteert graag in het mogelijk maken van zo’n lotgenotencontactgroep. Uiteraard benutten we de bijeenkomst ook om informatie te geven over het hulpaanbod”, aldus het college van B en W.

Uit de krant